Ukrajina, rat. Abazović (FOTO: Vlada CG) / - GOV.ME (arhiva)
16/06/2022 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сваког дана на првим линијама фронта страда до 1.000 украјинских бораца

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је 1. јуна да дневно погине до 100 војника само у Донбасу

У источној Украјини, од како је руска војска појачала нападе, сваког дана на првим линијама фронта страда до 1.000 украјинских бораца, изјавио је неименовани украјински званичник, преноси портал Axio, преноси Nova S.

 Како се наводи, проблем је и војна опрема, које је све мање.

Украјински председник Владимир Зеленски рекао је 1. јуна да дневно погине до 100 војника само у Донбасу.

Двије недеље касније, његов блиски савјетник Давид Аракхамиј, који води преговоре с Русијом признаје да је број погинулих значајно порастао током последње недеље.

-Украјина је досад регрутовала око милион својих држављана и има капацитета да регрутује још два милиона људи- рекао је Аракхамиј додајући да Кијев још има војнике за борбу.

Генерал америчке војске Марк Мили није желео да открије процијене колико Украјина дневно губи војника, појашњавајући да је то тешко процијенити, и да су претходни медијски извјештаји помињали 100 убијених и 300 рањених дневно, што је било у складу са њиховим процијенама.

Мили је такође рекао да је Русија  доживјерла огромне губитке и да се Украјина бори.

Оно што Украјини недостаје, тврди пак Аракхамиј, јесте оружје и стрпљиво како би парирала Русији у "једном од највећих сукоба 21. вијека".

-Имамо људе који су обучени за напад, за противнапад, али за ово нам је потребно оружје- рекао је Аракхамиј и додао да је украјинска преговарачка позиција заправо прилично слаба и да због тога не желе за преговарачки сто.

Иначе, савјетник Зеленског ове недеље води украјинску делегацију у Вашингтон како би лобирали код Бајденове администрације и Конгреса за веће испоруке оружја.

-У међувремену, украјински савезници у Европи, почињу да се фокусирају на обнављање својих војних резерви, а не на наоружавање Украјине-рекао је Аракхамија.

Напоменуо је да њемачка влада још није одобрила извозне дозволе за наоружавање Украјине и да мисли да је разлог томе страх од Русије.

Такође је навео и да на Русију у великој мјери санкције не дјелују због високих цијена нафте, и да њихови ефекти могу да се осјете тек за три или четири године.

-А питање је шта ће бити са нама за три или четири године-закључио је украјински преговарач.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 02:40