Zastava SAD / - FOTO: UNSPLASH
07/03/2024 u 07:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve manje Amerikanaca koji žele da SAD rješavaju sukobe u svijetu

Nema previše Amerikanaca koji žele da njihova zemlja preuzme aktivniju ulogu u rješavanju sukoba u svijetu, pokazuje anketa Centra za istraživanje javnog mnjenja agencije Asošijeted pres, prenose mediji.

Američka uloga "svjetskog policajca" sve je užarenija tačka stranačkih sporenja, većina i među demokratama i među republikancima se slaže da SAD ne bi trebalo da se dodatno uvlače u tekuće sukobe Rusije i Ukrajine, kao i Izraela i Hamasa.

Anketa pokazuje da četiri od 10 odraslih Amerikanaca želi da Amerika generalno preuzme "manje aktivnu" ulogu u rješavanju globalnih sukoba, a samo oko jedne četvrtine smatra da bi SAD trebalo da preuzmu aktivniju ulogu. Oko jedne trećine ispitanih smatra da je trenutna uloga njihove zemlje primjerena.

Rezultati ukazuju kompleksnu dinamiku u javnom mnjenju sa kojom se suočavaju i predsjednik SAD Džozef Bajden i njegov vjerovatni izazivač iz Republikanske stranke SAD Donald Tramp uoči izbora sljedećeg novembra.

Značajan dio biračkog tijela frustriran je zapaljivim slikama rastuće humanitarne krize u ratu u Gazi, koji bukti već pet mjeseci, i ogromnim troškovima koje su SAD do sada imali pomažući Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.

Bajdenova administracija je posljednjih dana postala grublja u pritisku na Izrael i Hamas da se dogovore o barem šestonedeljnom prekidu vatre radi oslobađanja desetina talaca, koje je palestinski militantni pokret zarobio kada je krenuo u napad na jevrejsku državu 7. oktobra prošle godine.

Prije samo dvije decenije, lideri republikanaca pozivali su Amerikance da prihvate da njihova zemlja treba da se bori za okončanje tiranije u cijelom svijetu.

Sada, dok sa jedne strane manji broj odraslih Amerikanaca podržava i ideju o aktivnijem angažmanu SAD u svijetu, 53 odsto republikanaca i 25 odsto demokrata smatra da ta uloga treba da bude smanjena. Oko polovine ispitanih demokrata (52 odsto) podržava trenutni nivo djelovanja SAD.

Mnogi republikanci, kad se protive većem inostranom angažmanu SAD, navode krvavu i uzaludnu istoriju američkih intervencija u zemljama poput Vijetnama, Iraka i Avganistana.

Gdje bi SAD trebalo da fokusiraju svoje međunarodne vojne resurse takođe je predmet debate, pri čemu se republikanci i demokrate ne slažu oko toga da li bi njihova zemlja trebalo da preuzme aktivniju ulogu u ratu Ukrajine i Rusije ili ratu  Izraela i Hamasa.

Među odraslima u SAD uopšte, nema mnogo apetita za aktivnijom ulogom u oba sukoba: samo oko dva od 10 odraslih Amerikanaca smatra da bi SAD trebalo da preuzmu aktivniju ulogu u oba rata. Oko četiri među 10 kaže da je trenutna uloga otprilike adekvatna, a 36 odsto se zalaže za američko povlačenje.

Ali republikanci i stranački nezavisni ljudi češće od demokrate smatraju da bi SAD trebalo da umanje podršku Ukrajini. Otprilike polovina republikanaca i nezavisnih želi da SAD preuzmu manje aktivnu ulogu u ratu između Ukrajine i Rusije, a tako nešto želi samo 18 odsto demokrata.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin krenuo u invaziju na Ukrajinu prije više od dve godine, SAD su poslale Kijeva 111 milijardi dolara u vidu oružja, opreme, humanitarne i druge pomoći. Novi paket pomoći vredan 95 milijardi dolara sada čami u Kongresu zbog republikanskog protivljenja, a ukrajinski vojnici počinju da štede municiju.

Polovina demokrata kaže da je trenutna uloga SAD u ratu između Rusije i Ukrajine otprilike adekvatna, a 30 odsto želi aktivniju ulogu.

Sve u svemu, demokrate će vjerovatnije favorizovati američku intervenciju u Ukrajini: skoro 6 od 10 misli da je veoma ili izuzetno važno da SAD pruže pomoć ukrajinskoj vojsci u borbi protiv Rusije ili pregovara o trajnom prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, dok samo 24 odsto republikanaca daje prednost većoj vojnoj pomoći, a 41 odsto republikanaca kaže da je izuzetno ili veoma važno da SAD pomognu u posredovanju u trajnom prekidu vatre.

Iako pomoć Izraelu obično dobija dvostranačku podršku u Kongresu — i često je prioritet za političare republikance — oko četiri od 10 republikanaca misli da bi SAD trebalo da budu manje aktivne u ratu između Izraela i Hamasa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:12