/ - PHOTO BY TAI‘S CAPTURES ON UNSPLASH
05/05/2022 u 15:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СВИЈЕТ: Око 15 милиона људи умрло од короне или њеног утицаја

То је више него дупло од званичног броја умрлих који износи шест милиона, пренио је АП

Око 15 милиона људи умрло је од коронавируса или од његовог утицаја на преоптерећене здравствене системе у последње двије године, процијенила је Свјетска здравствена организација (СЗО), преноси МИНА.

То је више него дупло од званичног броја умрлих који износи шест милиона, пренио је АП.

Највише смртних случајева било је у југоисточној Азији, Европи и Сјеверној и Јужној Америци.

У извјештају који је објављен данас, генерални директор СЗО, Тедрос Адханом Гебрејесус описао је ту цифру као ону која треба да отријезни, рекавши да би требало да подстакне земље да више улажу у капацитете како би се избориле са будућим ванредним здравственим ситуацијама.

Научници које је СЗО задужила да израчунају стварни број смртних случајева од ковид-19 између јануара 2020. и краја прошле године процијенили су да је било између 13,3 милиона и 16,6 милиона смртних случајева који су или директно узроковани корона вирусом или су се догодили због утицаја пандемије на здравствене системе.

"Као што на примјер, људи болесни од канцера нијесу били у могућности да се лијече јер су болнице биле пуне пацијената са ковид-19", каже се у извјештају.

Бројке су засноване на подацима који су добијени од земаља и статистичком моделирању.

СЗО није одмах рашчланила бројке како би направила разлику између директних смртних случајева од ковид-19 и других узрокованих пандемијом.

Прецизини број смртних случајева од ковид-19 било је проблематично утврдити током пандемије, како се наводи, углавном због ограниченог тестирања и разлика у томе како земље броје смртне случајеве од коронавируса.

Према подацима које су владе пријавиле СЗО и Универзитета Джонс Хопкинс, регистровано је више од шест милиона смртних случајева од коронавируса.

(крај) исф

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:59