/ - UNSPLASH, FOTO ILUSTRACIJA
22/12/2023 u 18:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO: Broj zaraženih denga groznicom povećan deset puta

Ove godine zabilježeno je više od pet miliona oboljelih i pet hiljada smrtnih slučajeva, piše u izvještaju te organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas saopštila da je broj slučajeva zaraženih denga groznicom povećan deset puta u posljednjih dvadeset godina, dodavši da su za taj skok krive klimatske promjene i povećana populacija komaraca koja širi zarazu. Slabiji zdravstveni sistemi i loš nadzor su takođe odigrali ulogu u širenju bolesti, prenosi N1.rs.

SZO navodi da je ukupan broj slučajeva denga groznice u 2019. godini bio 5,2 miliona, što je skok u odnosu na 500.000 iz 2000. godine. Smatra se da taj broj nije konačan.

Ove godine zabilježeno je više od pet miliona oboljelih i pet hiljada smrtnih slučajeva, piše u izvještaju te organizacije.

Iako postoje vakcine i posebno uzgajani komarci koji sadrže bakteriju za borbu protiv denga groznice, ne postoje specifični tretmani za borbu protiv virusa kada se neko njime zarazi.

Većina slučajeva denga ne izaziva simptome ili izaziva blagu bolest, mada neke infekcije mogu dovesti do šoka, teškog krvarenja i simptoma oštećenja organa, koji se obično pojavljuju nakon što se groznica smiri.

Simptomi uključuju intenzivan bol u stomaku, povraćanje, krvarenje desni, nakupljanje tečnosti, letargiju ili nemir i povećanje jetre, a ponovljene infekcije mogu dovesti do teške bolesti, koja može izazvati krvarenje i smrt.

Djelovi svijeta kao što su Sjeverna i Južna Amerika, Karibi i Bangladeš, prijavili su rekordan broj zaraženih u 2023. godini.

U Južnoj Americi je bilo četiri petine svih svjetskih slučajeva, čime je oboren prethodni regionalni rekord. Brazil, Argentina, Paragvaj i Peru prijavili su najviše slučajeva širom svijeta, dok je Peru proglasio vanredno stanje u nekim oblastima, nakon što je prijavio do sada najveći broj slučajeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:56