/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
12/07/2022 u 17:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO: Pandemija Kovida 19 daleko od završene

SZO je objavila da se pandemija Kovida 19 zadržava na nivou "hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa"

Pandemija Kovida 19 "daleko je od završene", izjavio je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, javljaju agencije prenose mediji.

-Kada virus pravi prodor treba da ga potisnemo. Pandemija Kovida 19 daleko je od završene- rekao je šef SZO na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos Kovida 19, vlade treba da primjenjuju oprobane mjere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i liječenja, dodao je on.

On je govorio na margini objavljivanja rezultata posljednjeg sastanka Hitnog komiteta SZO za Kovid 19, održanog u petak prošle nedjelje.

SZO je objavila da se pandemija Kovida 19 zadržava na nivou "hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa", što je najviši nivo uzbune organizacije, na osnovu jednoglasne odluke Komiteta.

Komitet je ukazao na pad broja testiranih i genomskog testiranja što, kako je navedeno, sve više otežava procjenu uticaja sojeva Kovida 19, i ukazao da je "aktuelni nadzor pandemije neadekvatan".

Komitet je ukazao na skorašnji porast broja slučajeva u raznim oblastima svijeta, kao i na to da nedostaje uvođenje prilagođenih mjera za javno zdravlje u oblastima pogođenim ponovnim porastom broja slučajeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:13