/ - FOTO: UNSPLASH - DANIE FRANCO
24/09/2024 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tajland legalizovao istopolne brakove

U Tajlandu je danas zvanično potvrđen zakon o istopolnim brakovima koji dozvoljava istopolnim parovima da se legalno vjenčaju.

Zakon će stupiti na snagu za 120 dana, u januaru sledeće godine, kada će LGBTQ+ parovi moći legalno da stupe u brak, čime će Tajland postati treća zemlja u Aziji, posle Tajvana i Nepala, koje dozvoljava istopolne brakove.

Predlog zakona, koji garantuje puna zakonska, finansijska i medicinska prava za bračne partnere bilo kog pola, izglasan je u gornjem i donjem domu tajlandskog parlamenta u aprilu, odnosno junu, a sad je potpisan i od kralja Mahe.

„Čestitam svačijoj ljubavi“, napisala je premijerka Paetongtarn Šinavatra na Iks, dodajući hešteg #Love Vins, prenosi N1.rs.

Tajland ima reputaciju prihvatanja i inkluzivnosti, ali se decenijama borio da donese zakon o jednakosti braka. Tajlandsko društvo uglavnom ima konzervativne vrijednosti, a pripadnici LGBTQ+ zajednice kažu da se suočavaju sa diskriminacijom u svakodnevnom životu.

Zamjenik guvernera Bangkoka Sanon Vangsrangbun rekao je prošle nedelje da će gradski zvaničnici biti spremni da registruju istopolne brakove čim zakon bude usvojen.

Novi zakon je izmjenio Građanski i privredni zakonik zemlje kako bi se rodno specifične riječi kao što su „muškarci i žene“ zamjenile rodno neutralnim rečima kao što je „pojedinac“.

Vlada koju predvodi partija Pu Tai postavila je ravnopravnost u braku jednim od svojih glavnih ciljeva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 18:44