/ - Н1
13/11/2022 u 16:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Talibani zabranili ženama ulazak u javna kupališta i gimnastičke dvorane

Ženama je od sada zabranjen i pristup „hamamu“, javnom kupatilu u kojem su tradicionalno žene odvojene od muškaraca

Avganistanski talibani zabranili su ženama da ulaze u javna kupatila i gimnastičke dvorane, nakon što su im ranije zabranili ulazak u parkove u glavnom gradu Kabulu.

-Sportske hale su zatvorene za žene jer su treneri muškarci, a neke od hala su bile mješovite- rekao je u nedelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, portparol Ministarstva za prevenciju poroka i promociju vrline.

Ženama je od sada zabranjen i pristup „hamamu“, javnom kupatilu u kojem su tradicionalno žene odvojene od muškaraca.

-Sada svaka kuća ima kupatilo, tako da nema problema da se žene umiju- objasnio je portparol.

Kada su u avgustu 2021. po drugi put došli na vlast, talibani su obećali da će ovoga puta biti fleksibilniji nego tokom svoje prve vladavine od 1996. do 2001. godine, ali se postepeno vraćaju staroj praksi radikalnim ukidanjem ženskih prava i sloboda.

Tako su zatvorili srednje škole za djevojčice i naredili nošenje hidžaba.

Žene su isključene iz većine poslova u javnim službama, ne smiju da putuju same van grada, a ranije ove nedelje talibani su im takođe zabranili da idu u parkove u prijestonici.

Sva ova ograničenja trebalo bi da spriječe žene da se okupljaju i izražavaju protivljenje talibanskom režimu, ocjenjuje se.

Male grupe žena organizovale su nekoliko brzih protesta u Kabulu i drugim većim gradovima, rizikujući odmazdu vlasti. Ova okupljanja su uglavnom bila brutalno rasturena, a učesnici su privođeni u policiju.

Početkom novembra Ujedinjene nacije su izrazile „zabrinutost“ što su talibani poremetili konferenciju za štampu koju je održala ženska organizacija u Kabulu. Učesnici te konferencije fizički su pretreseni, a glavni organizator je uhapšen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 05:53