/ Shutterstock
14/04/2024 u 08:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Teheran: Odgovorićemo jače, ako Izrael bude uzvratio na udare

Iran je upozorio da će odgovoriti jačom silom ukoliko Izrael bude uzvratio na udare tokom vikenda, za koje je Teheran rekao da su odgovor na izraelski napad ranije ovog mjeseca na diplomatski kompleks te zemlje u sirijskoj prestonici Damasku.

Izraelska služba, s druge strane, tvrdi da su u toj zgradi bili pripadnici specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde - Kuds, koja se povezuje sa Hamasom, Hezbolahom, Hutima, šiitskim milicijama u Iraku, Avganistanu...

- Islamska Republika Iran neće oklijevati da koristi svoje pravo na samoodbranu kada je to potrebno - rekao je u saopštenju ambasador i stalni predstavnik Irana pri UN Amir Saeid Iravani.

Dodao je da ako izraelski režim ponovo počini bilo kakvu vojnu agresiju, da će odgovor Irana biti sigurno jači.

Iravani je rekao da su udari bili odgovor na izraelski napad 1. aprila na diplomatske objekte u Damasku.

Iran navodi da je napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savjetnika, uključujući ključne komandante iz Revolucionarne garde Irana.

U saopštenju se takođe kritikuje Savjet bezbjednosti UN-a zbog „neuspjeha u održavanju međunarodnog mira“, i što je omogućio Izraelu da „prekrši“ uspostavljene međunarodne norme i „pojača“ regionalne tenzije.

Si-En-En, pokušavajući da objasni kontekst, podsjeća da je Izrael izveo brojne udare na mete podržane od strane Irana u Siriji, često ciljajući na oružane pošiljke navodno namijenjene Hezbolahu, moćnom iranskom savezniku u Libanu.

Netaniјahu: Presreli smo, blokirali, pobijedićemo

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila koji je uništio zgradu iranskog konzulata u prestonici Damasku, uključujući i ubistvo Mohamada Rezu Zahedija, visokog komandanta Revolucionarne garde.

Međutim, portparol Izraelskih odbrambenih snaga je rekao za Si-En-En da njihova obavještajna služba pokazuje da zgrada nije konzulat već „vojna zgrada Kuds snaga, prikrivena kao civilna zgrada“. Kuds jedinice – specijalizovane za špijunažu i nekonvencionalno ratovanje, podržavaju Hamas, Hezbolah, Hute, šiitske milicije u Iraku, Avganistanu…

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
IRANIZRAELNAPADSAD
27. april 2024 20:40