/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
09/02/2022 u 10:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Технолошки и банкарски сектор предводили раст

На европским берзама се трговало опрезно

Берзански индекси на Wall Streetu у уторак су ојачали, највише захваљујући расту цијена дионица банака и неколико великих технолошких компанија. Трговало се опрезно док се чекају подаци о инфлацији у Сједињеним Америчким Државама (САД).

Dow Јones ојачао је 1,06 одсто на 35.462 бода, док је S&P 500 порастао 0,84 одсто на 4.521 поен, а Nasdaq индекс 1,28 одсто на 14.194 бода.

На самом почетку трговања S&P 500 и Nasdaq индекс били су у негативном подручју, но у другом дијелу трговања надокнадили су губитке, захваљујући расту цијена дионица технолошких дивова, као што су Amazon.com, Apple и Microsoft, преноси Hrportfolio.

S&P индекс банкарског сектора скочио је скоро два одсто, достигавши највишу вриједност од краја 2019. године, јер су порасли приноси на обвезнице, с обзиром на то да ће америчка централна банка, Федералне резерве (Фед), ускоро почети да заоштрава монетарну политику.

Главна питање на тржишту је колико ће оштар бити Фед како би сузбио инфлацију, која је крајем прошле године достигла највише вриједности у скоро 40 година.

Сјутра ће бити објављен извјештај о потрошачким цијенама у јануару, а аналитичари у анкети Reutersa процјењују да је инфлација достигла 7,3 одсто. Буду ли подаци испод очекивања, то би значило да Фед не би требало да буде превише агресиван у подизању кључних каматних стопа.

Буде ли, пак, инфлација изнад очекивања, ојачаће спекулације да би Фед већ у марту могао повећати камате за чак 0,5 процентних поена, што би лоше утцало на тржиште капитала. Посљедњих година раст тог тржишта подстицала је врло лабава монетарна политика Фед-а, уз издашне фискалне подстицаје америчке владе, но период јефтиног новца ближи се крају.

Подршку тржишту пружају добри квартални пословни резултати већине компанија. Од око 300 компанија из састава S&P 500 индекса, које су до сада објавиле извјештаје за посљедње прошлогодишње тромјесечје, њих 78 одсто остварило је већу зараду него што се очекивало.

Упркос расту у посљедње двије седмице, S&P 500 индекс и даље је на губитку од почетка ове године око пет одсто, а Nasdaq око девет одсто. И на европским берзама се трговало опрезно.

Лондонски FTSE индекс ослабио је незнатно на 7.567 бодова, док је франкфуртски DAX порастао 0,23 одсто на 15.242 поена, а париски CAC 0,27 одсто на 7.028 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:33