Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
26/12/2023 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp bjesnio na praznik: Neka trunu u paklu, još jednom srećan Božić

U jednoj od svojih najbizarnijih i najneumjerenijih objava poželio je srećan Božić "svjetskim vođama, i dobrim i lošim", naglasivši: "Niko od njih nije tako zao i ‘bolestan’ kao nasilnici koje imamo u našoj zemlji."

Većina svjetskih političkih, duhovnih i nacionalnih vođa obilježava Božić pozivima na mir ili naglašavajući vrline porodice i zajedništva, ali to nije stil Donalda Trampa, piše "CNN", prenose Nezavisne.

Bivši predsjednik proizveo je na Badnji dan  i Božić na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" bujicu bijesa i gorčine, uglavnom zbog svojih pravnih nevolja.

Tramp je bjesnio na predsjednika Džoa Bajdena i posebnog tužioca Džeka Smita, iznoseći brojne navodne tvrdnje da su njegovi pokušaji da ostane na vlasti nakon gubitka izbora 2020. predstavljali vitalnu odbranu američke demokratije i stoga su bili potpuno legalni.

U uvredljivim objavama pisanim velikim slovima Tramp je pojačao svoju ekstremnu retoriku o imigraciji, koja je već izazvala poređenja s nacističkom retorikom, i opetovao svoj tav o neograničenoj predsjedničkoj moći zbog koje se kritičari boje autokratije ako on pobijedi na sljedećim izborima.

Samo tri sedmice prije početka glasanja u trci za nominaciju republikanaca za predsjedničke izbore Tramp je favorit. Njegove objave pokazuju da su njegove tvrdnje o izbornoj prevari prije tri godine još uvijek okosnica njegovog političkog projekta.

A njegove izjave, u vrijeme kada su se Amerikanci koji slave Božić okupljali s najdražima i tražili trenutak mira, nagovještavaju bijesno stanje duha i potpuno poricanje, piše "CNN" i dodaje da će to vjerovatno probuditi nove brige o njegovom temperamentu i podobnosti da ponovo služi kao vrhovni zapovjednik i mračni su predznak što bi još jedan Trampov mandat mogao donijeti.

Na Badnji dan  Tramp je naveče objavio post velikim slovima.

"Špijunirali su moju kampanju, lagali Kongresu, izigrali zakon FISA, namjestili predsjedničke izbore, omogućili su milionima ljudi, mnogima iz zatvora i mentalnih institucija, da preplave našu zemlju, zaribali u Avganistanu, a nasilnici i čudaci Džoa Bajdena, poput poludjelog Džeka Smita, progone me na dosad neviđen način. To se zove miješanje u izbore. Sretan Božić!" 

Njegovo raspoloženje jedva je bilo druačije  na Božić, kad je optužio Bajdena da orkestrira miješanje u izbore, misleći na 91 kazneno djelo i četiri suđenja koja čekaju bivšeg američkog predsjednika.

U jednoj od svojih najbizarnijih i najneumjerenijih objava poželio je srećan Božić "svjetskim vođama, i dobrim i lošim", naglasivši: "Niko od njih nije tako zao i ‘bolestan’ kao nasilnici koje imamo u našoj zemlji."

U posljednjem postu vezanom za Bajdena i Smita, Tramp je napisao: "NEKA TRUNU U PAKLU. JOŠ JEDNOM SREĆAN BOŽIĆ!"

Milioni Amerikanaca vjerovatno će glasati za Trampa na predsjedničkim predizborima, pokazujući da ih ne uznemirava njegovo ponašanje ni njegov sve veći ekstremizam, dodaje "CNN".

Još desetine miliona vjerovatno će ga podržati ako bude republikanski kandidat dok nastoji ostvariti zapanjujući politički povratak i postati tek drugi bivši predsjednik koji je osvojio drugi mandat, a nije uzastopno pobijedio, prenosi "Index".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:32