Доналд Трамп / - Инстаграм
09/02/2022 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трамп је успио и сопствену странку да посвађа

Јаз у странци се продубио пошто су неки сенатори критиковали одлуку Републиканског националног комитета

Подјеле у америчкој Републиканској странци због бившег предсједника Доналда Трампа додатно су продубљене, пошто су поједини сенатори критиковали одлуку Републиканског националног комитета (РНЦ) да јавно укори чланове Конгреса из те странке, Лиз Чејни и Адама Кинсинџера.

Кинсинџер и Чејни су на тапету сопствене партије откако су критиковали Трампове лажне тврдње да су избори 2020. покрадени, а додатно су критиковани јер су тврдили да је бивши предсједник охрабривао присталице да упадну у Конгрес 6. јануара 2021, пише Глас Америке.

Они су гласали за Трампов опозив у Представничком дому због упада у Конгрес.

РНЦ је критиковао Чејни и Кинсинџера, чланове конгресног Одбора за истрагу о упаду на Капитол, оцијенивши да „учествују у прогону обичних грађана, учесника легитимног политичког дискурса“.

Конгресни одбор истражује планирање напада на Конгрес и улогу Трампа и његових сарадника у томе и у истрази је већ издао неколико обавезујућих позива за сведочење бившим Трамповим сарадницима.

Јаз у странци се продубио пошто су неки сенатори критиковали одлуку РНЦ.

"Традиционално, национални комитети наше партије подржавају све чланове, без обзира на њихове ставове о одредјеним питањима. Овде је, медјутим, питање да ли је задатак Републиканског националног комитета да прозива чланове који имају другачије мишљење? То није посао РНЦ", рекао је лидер републиканаца у Сенату Мич Меконел.

Меконел је упад на Капитол описао као "насилну побуну" са циљем да се спречи мирна транзиција власти. Међутим, Меконел је у Сенату гласао за Трамп буде ослобођен у процесу његовог другог опозива.

Сенатор Мит Ромни је рекао да је у поруци својој нећаки Рони Мекданијел, која председава Републиканским националним комитетом, изразио забринутост због јавне осуде Чејни и Кинсинџера. Ромни је био један од ретких републиканаца који је гласао за осуду Трампа у процесу опозива.

Са друге стране, представница у Конгресу Елис Стефаник, правдала је одлуку Републиканског националног комитета рекавши да "РНЦ има право да предузме било који корак".

"На крају ће вам судити гласачи у вашим изборним дистриктима. Врло брзо ћемо сазнати њихов став на овогодишњим конгресним изборима", рекла је Стефаник.

Трампова улога у странци биће једно од главних питања на предстојећим конгресним изборима, на којима ће републиканци покушати да освоје већину у Представничком дому и Сенату.

Истраживања јавног мњења показују да се републикански гласачи различито односе према догађањима 6. јануара прошле године. Анкета из децембра 2021. коју су спровели НПР, ПБС и Мерист показују да 45 одсто републиканаца упад у Конгрес види као политички протест, док га 89 одсто демократа види као побуну против владе. У нередима на Капитолу погинуло је пет особа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:49