Donald Tramp / - (EPA-EFE/JUSTIN LANE)
19/10/2024 u 21:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tramp: Kina se neće usuditi da me provocira, Si Đinping zna da sam lud

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da se Kina neće usuditi da ga provocira ako pobjedi na izborima, jer predsjednik Si Đinping zna da je on "lud".

U razgovoru sa uredništvom Volstrit džornala, Tramp je rekao da će, ako bude izabran za predsjednika sledećeg mjeseca, uvesti drakonske carine Kini, u slučaju da pokuša da blokira Tajvan.

- Rekao bih im: ako odete na Tajvan, žao mi je što to moram da uradim, ali oporezovaću vas od 150 do 200 odsto - rekao je Tramp, prenosi BBC, prenosi Nova.rs.

Tramp je u kampanji više puta ponovio da američki protivnici neće djelovati protiv američkih interesa ako on bude predsjednik, jer bi se plašili snažnog, pa čak i nepredvidivog odgovora.

Miting u Detroitu: Tramp 20 minuta ćuteći šetkao po bini zbog neispravnog mikrofona

Za Volstrit džornal je rekao da neće morati da koristi vojnu silu da spreči blokadu Tajvana, jer ga „kineski predsednik Si poštuje i zna da je lud“.

- Imao sam veoma jak odnos sa njim. Bio je zaista dobar, ne želim da kažem prijatelj da ne ispadne da se ponašam glupo, ali odlično sam se slagao s njim - kazao je Tramp i dodao da je Si „veoma žestok čovjek“.

Bivši američki predsjednik je pozitivno ocjenio i odnos sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekavši da se s njim „sjajno slagao“, ali tvrdi da mu je zaprijetio da ne smije da napadne Ukrajinu.

- Ako to uradiš, udariću te usred Moskve. Mi smo prijatelji i ne želim to da radim, ali nemam izbora. On mi je rekao da nema šanse da to uradim, a odgovorio sam mu da ima“, ispričao je Tramp.

Obećanjima da će voditi trgovinske ratove i okončati učešće SAD u ratu Rusije i Ukrajine, Tramp je svoju spoljnu politiku još jednom označio kao „Amerika na prvom mjestu“ i odbacio kritike da je to izolacionistička politika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 21:15