Donald Tramp i Kamala Haris / - FOTO: EPA-EFE/ALLISON DINNER/KENNY HOLSTON
02/10/2024 u 11:34 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tramp o sukobima na Bliskom istoku: Već dugo pričam o Trećem svjetskom ratu, Haris: Iran destabilizujuća snaga

Nekoliko sati prije potpredsjedničke debate bivši američki predsjednik Donald Tramp, koji je i kandidat republikanaca na predstojećim izborima u SAD obratio se okupljenima na svom predizbornom skupu u Viskonsinu i osudio Bajdenovu administraciju zbog napada Irana na Izrael.

Kandidatkinja demokrata Kamala Haris rekla je da je Iran destabilizujuća i opasna sila na Bliskom istoku i da pruža punu podršku odluci predsjednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

- Prije kratkog vremena Iran je lansirao 181 balističku raketu na Izrael… Već dugo pričam o Trećem svjetskom ratu i ne želim da predviđam jer se predviđanja uvijek ostvaruju. Mi nećemo davati predviđanja…ali su veoma blizu globalnoj katastrofi - rekao je Tramp.

Kako je kazao, „imamo nepostojećeg predsjednika i nepostojećeg potpredsjednika koji bi trebalo da su zaduženi za to, ali niko ne zna šta se dešava“.

Tramp je optužio predsjednika Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris za slabo vođstvo na svjetskoj sceni.

- Zato je Izrael maloprije bio na udaru. Zato što više ne poštuju našu zemlju. Takozvani neprijatelj više ne poštuje našu zemlju - rekao je Tramp, prenosi N1.

On je rekao da su Bajden i Haris učinili Iran bogatim za vrlo kratko vrijeme.

Najoštriji govor Trampa: "Kamala Haris je mentalni invalid"

- Oni sada imaju 300 milijardi dolara. Oni su bogati. Mislim, plaćaju šest milijardi svaki put kada imaju nekoga ko je kidnapovan, to je uvijek šest milijardi dolara - rekao je Tramp.

Iran je, kako je kazao Tramp, bio na ivici bankrota i nisu imali novca.

- Nisu imali novca za Hamas. Nisu imali novca za Hezbolah. Ljudi protiv kojih se sada bore, bili bi voljni da naprave bilo kakav dogovor. ali ih je preplavio američki novac… - rekao je Tramp.

Na odvojenom predizbornom događaju u Milvokiju kasnije u utorak, novinar je upitao Trampa o primedbama koje je iznio prošle nedelje nakon dva atentata.

- Prošle nedelje ste sugerisali da ćete, ako Iran pokuša da vas napadne, razneti zemlju u paramparčad. Kako biste se nosili sa Iranom u ovom trenutku bez američkih snaga? Da li biste koristili američku silu? - pitao je novinar Trampa.

„Znate, ne bih bio tu da su to uradili. Ali pretpostavimo da nisam tu, predsjednik Sjedinjenih Država bi trebalo da raznese tu zemlju u paramparčad, jer vi to ne možete da uradite“, odgovorio je Tramp. „I predsjednik treba da da izjavu u tom smislu“, dodao je on.

Tramp je dodao da Iran nije bio u poziciji da sponzoriše terorizam kada je on bio u Bijeloj kući. Naveo je i da je Bajdenova administracija izdala ukidanje sankcija u septembru 2023. godine, čime je dozvoljeno da se šest milijardi dolara zamrznutih iranskih sredstava prebaci iz Južne Koreje u Katar kao deo sporazuma o oslobađanju petoro pritvorenih Amerikanaca u Iranu.

Haris: Iran destabilizujuća i opasna snaga

Potpredsjednica SAD Kamala Haris, i kandidatkinja demokrata za predsjednika na predstojećim izborima, izdala je oštro upozorenje u vezi sa destabilizujućim uticajem Irana na Bliskom istoku, ubrzo nakon što je Iran lansirao balističke rakete na Izrael, a koje su došle posle intenziviranih vojnih operacija Izraela u Libanu.

- Jasno mi je da je Iran destabilizujuća, opasna sila na Bliskom istoku - rekla je Haris u izjavi. Ona je takođe ponovo potvrdila svoju posvećenost odbrani Izraela, rekavši da će „uvijek obezbjediti da Izrael bude sposoban da se brani od Irana i terorističkih militanata koje podržava Iran“.

Haris je istakla punu podršku odluci predsjednika Džozefa Bajdena da ovlasti američku vojsku da presretne i neutrališe iranske rakete.

- Prvi pokazatelji su da je Izrael, uz našu pomoć, uspio da pobedi ovaj napad - dodala je ona.

Haris je ponašanje Irana opisala kao „agresivno“ i obećala da će sarađivati sa saveznicima SAD na suzbijanju destabilizujućih akcija Irana.

- Vašington će raditi sa svojim saveznicima da poremeti iransko agresivno ponašanje - rekla je ona ukazujući na strategiju koja uključuje i vojnu podršku Izraelu i diplomatske napore da se suprotstavi uticaju Irana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 11:35