Donald Tramp / - SCREENSHOT TWITTER
14/03/2024 u 23:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tramp opet proziva Evropu: Treba da trošite na Ukrajinu koliko i SAD

Evropa plaća mali dio onoga što plaća SAD, to nije fer prema Americi niti prema američkim poreskim obveznicima, poručio je bivši američki predsjednik.

Donald Tramp smatra da bi Evropa trebalo da potroši koliko i SAD na finansiranje Ukrajine, pošto je trenutna situacija nepravedna prema Americi.

U intervjuu za “Njuzmaks”, novinari su pitali Trampa da li planira da smanji finansiranje Ukrajine ako bude ponovo izabran za predsjednika.

- Evropa plaća mali dio onoga što mi plaćamo. Evropske zemlje zajedno treba da plaćaju isto kao SAD. One su u mnogo većoj opasnosti od nas. Evropa troši otprilike 100 milijardi dolara manje za Ukrajinu. To nije fer prema Americi niti prema američkim poreskim obveznicima - kazao je Tramp.

Bivši američki predsjednik je ranije jasno stavio do znanja da bi, ako pobijedi na američkim izborima u novembru, mogao sazvati samit NATO-a u junu 2025. kako bi razgovarao o budućnosti Alijanse.

Govoreći na mitingu svojih pristalica u Južnoj Karolini, Tramp je rekao da ga je šef neimenovane “velike zemlje” NATO-a, dok je bio predsjednik, pitao da li će SAD pružiti zaštitu Alijansi u slučaju napada od Rusije.

Tramp mu je rekao da to neće učiniti jer zemlje NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu i da će “podržati njih (Rusiju) da rade šta god žele”.

EU diplomate: Evropa mora da bude spremna ako Tramp povuče SAD iz NATO

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:41