Donald Tramp / - SCREENSHOT TWITTER
01/10/2023 u 20:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tramp prekršio zakon o vatrenom oružju?

Trampu, kandidatu republikanaca uoči predsjedničkih izbora u SAD 2024. godine, vlasnik prodavnice oružja u Sammervilu u Južnoj Karolini je ranije ove nedelje poklonio pištolj Glok na koji je urezan njegov lik

Bivši američki predsjednik Donald Tramp možda je prekršio zakone o vatrenom oružju ako je kupio, kako se tvrdi, pištolj dok je bio predmet federalne optužnice tokom nedavne prestanke kampanje u Južnoj Karolini, rekli su tužioci u sudskom podnesku u petak.

-Okrivljeni je ili kupio pištolj kršeći zakon i uslove puštanja na slobodu ili želi da izvuče korist od pogrešnog uvjerenja svojih pristalica da je to uradio, kaže se u sudskom podnesku. „Bilo bi poseban federalni zločin, a samim tim i kršenje uslova za puštanje optuženog na slobodu, da on kupi oružje dok se optužnica za krivično djelo čeka.

Trampu, kandidatu republikanaca uoči predsjedničkih izbora u SAD 2024. godine, vlasnik prodavnice oružja u Sammervilu u Južnoj Karolini je ranije ove nedelje poklonio pištolj Glok na koji je urezan njegov lik.

U sudskom podnesku se dodaje da je Tramp rekao da je „morao da kupi jedan“ i da je član kampanje postavio video snimak na društvene mreže u kojem kaže: „Predsednik Tramp kupuje [Glok] u Južnoj Karolini!“ Osoblje je kasnije izbrisalo objavu na društvenim mrežama i pojasnilo da bivši američki predsjednik nije kupio ili uzeo vatreno oružje.

Međutim, ovu verziju događaja doveli su u pitanje federalni tužioci u sudskom podnesku u petak, koji su naveli da je tvrdnja „direktno u suprotnosti sa video snimkom na kojem se vidi da optuženi posjeduje pištolj“.

Trampova kampanja je kasnije objavila izjavu u kojoj se kaže: „Predsjednik Tramp nije kupio ili uzeo vatreno oružje. Jednostavno je nagovijestio da ga želi.”

Tužioci su tu tvrdnju iznijeli u okviru sudskog podneska u kojem se poziva da se Trampu izrekne geg kao deo federalnog slučaja u vezi sa optužbama da je opstruirao rezultate predsedničkih izbora u SAD 2020.

Bivši predsednik, tvrdi sud, mogao bi da petlja u potencijalne svjedoke ili grupu porotnika praveći „omalovažavajuće i zapaljive napade“ na ljude uključene u krivične istrage protiv Trampa. Ranije je specijalnog savetnika Džeka Smita, koji vodi istragu o Trampovoj navodnoj ulozi u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. i slučaju povjerljivih dokumenata na Floridi, nazvao „poremećenom osobom“.

Trampovi advokati su tvrdili da bi nametanje zakletve vodećem predsjedničkom kandidatu predstavljalo kršenje njegovih „sloboda iz Prvog amandmana“.

Ukoliko bi se utvrdilo da je Tramp postupio protivzakonito pokušavajući da posjeduje vatreno oružje, to bi donekle odražavalo optužbe sa kojima se trenutno suočava sin Džoa Bajdena, Hanter, koji je ovog mjeseca optužen za kupovinu vatrenog oružja kao zabranjeno lice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 07:02