Džastin Trudo / Shutterstock
07/03/2024 u 23:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trudo: Kanada još nije odlučila da li će nastaviti finansiranje UNRWA

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da Otava nije odlučila da li će nastaviti finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) nakon što je Izrael naveo da je dio osoblja Agencije bio umiješan u napade Hamasa 7. oktobra.

Ranije ove nedjelje Kanadska radiodifuzna korporacija i AP su citirali neimenovane vladine izvore da će Kanada poništiti svoju odluku od 26. januara da pauzira dodatno finansiranje UNRWA, prenose agencije.

Ali Trudo, direktno upitan da li je to slučaj, rekao je da Otava čeka rezultate interne istrage Ujedinjenih nacija o izraelskim navodima da je 12 zaposlenih u UNRWA bilo uključeno u napade u kojima je poginulo oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

– Danas ne saopštavamo ništa... nastavićemo da razmatramo situaciju. Nastavićemo da posmatramo UN dok ispituju šta se dešava unutar ove organizacije – rekao je on novinarima u Torontu.

– Humanitarna kriza i katastrofa u Gazi para srca svih. Znamo koliko je važno da Gaza dobije pomoć – rekao je Trudo i istakao da su ljudi u enklavi suočeni sa glađu.

On je rekao da niko ne može ostati ravnodušan na patnje u Gazi i napomenuo da “Kanađani imaju veoma jaka osjećanja u vezi sa sukobom”.

Ukupno 16 donatora, uključujući SAD i Britaniju, pauziralo je finansiranje UNRWA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:25