ilustracija / FOTO: UNSPLASH - KATHY ZENITARKA
10/06/2024 u 09:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tržišna kapitalizacija Tojote potonula 15 milijardi dolara

Dionice japanskih proizvođača automobila uveliko su pale otkako je Ministarstvo saobraćaja zemlje prije sedmicuotkrilo lažne podatke korištene za certifikovanje određenih modela.

Dionice najvećeg japanskog proizvođača automobila Toyote pale su više od 5,4 odsto prošle sedmice, nakon izbijanja skandala 3. juna, ali se oporavljaju u ponedjeljak.

Proizvođač automobila izgubio je 2,45 biliona japanskih jena (15,62 milijarde dolara) tržišne vrijednosti samo prošle sedmice, prenosi SEEbiz.

Dionice Mazde, drugog najvećeg proizvođača automobila u zemlji, pale su 7,7 odsto u istom periodu i izgubile su 80,33 milijarde jena ili 511,8 miliona dolara tržišne kapitalizacije prošle sedmice.

Opsežna inspekcija Ministarstva zemljišta, infrastrukture, saobraćaja i turizma takođe je otkrila nepravilnosti u zahtjevima za certifikaciju drugih proizvođača automobila Honde, Suzukija i Yamahe.

Prošle sedmice dionice Honde pale su 5,75 odsto, Yamaha Motor izgubila je 2,2 odsto, dok je Suzuki Motor pao 0,3 odsto

Dionicama svih tih kompanija u ponedjeljak se trgovalo u porastu. Toyota je porasla 1,7 odsto, Honda 2,13 odsto, a Mazda 1,7 odsto. Suzuki i Yamaha takođe su bili neznatno viši.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 09:38