/ - FOTO: PEXELS
29/01/2023 u 21:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tunis u problemu: U prvom krugu izbora 90 odsto uzdržanih, i u drugom slab odziv

Odziv birača je glavno pitanje u drugom krugu izbora jer je u prvom krugu 17. decembra uzdržano bilo gotovo 90 odsto glasača

U Tunisu je održan drugi krug parlamentarnih izbora sa slabim odzivom birača, što je odraz političkih podjela i rastućih teškoća u privredi.

Odziv birača je glavno pitanje u drugom krugu izbora jer je u prvom krugu 17. decembra uzdržano bilo gotovo 90 odsto glasača.

Danas je do sredine popodneva na glasanje došlo svega 7,73 odsto od 7,8 miliona registrovanih birača, saopštila je izborna komisija i izrazila nadu da će ih do večerašnjeg zatvaranja birališta biti više, pošto građani često glasaju uveče.

Izbori za 131 od 161 ukupno poslanika završna su faza reforme koju je prije 18 mjeseci nametnuo predsjednik Kais Sajed kako bi vratio predsjednički sistem vladavine u Tunisu. Takav sistem bio je prije prevrata 2011. i pada predsjednika Bena Alija, smatranog za diktatora.

Sajed je 25. jula 2021. preuzeo puna predsjednička ovlašćenja, suspendovao rad Parlamenta i smijenio Vladu.

Godinu dana kasnije je donijet nov Ustav s novim ovlašćenjima za predsjednika, Sajeda, a s veoma ograničenim ovlašćenjima Parlamenta.

Opozicija, koja je bojkotovala izbore, i nevladine organizacije, ocijenile su posle prvog kruga izbora da je u zemlju došla autoritarna vlast.

Građani se suočavaju sa padom kupovne moći i inflacijom iznad deset odsto, a vlada i nestašica subvencionisanih namirnica kao što su mlijeko, šećer ili ulje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
TUNISIZBORIODZIV
16. april 2024 22:12