Od privedenih, 19 osoba je uhapšeno zbog optužbi za "svjestan nemar koji je doveo do smrti i povrijeđivanja više lica".
Požar se dogodio 21. januara u hotelu Grand Kartal, smještenom u ski centru Kartalkaja na vrhu planine Koroglu. Dojava o požaru stigla je u 03:21 časova, nakon čega su na teren upućene vatrogasne ekipe, piše Hurijet.
Nakon nesreće, Tužilaštvo u Boluu je pokrenulo istragu u okviru koje je 26 osoba, uključujući vlasnika hotela Halita Ergula, privedeno.
Tokom istrage počele su da se otkrivaju i okolnosti koje su dovele do požara. Prema iskazima osumnjičenih, kuvar Fajsal Javer i radnici u kuhinji Mehmet Gunduz, Jusuf Karahanlı i Fidan Kurč otišli su u kuhinju kako bi pripremili doručak. Tokom priprema, ulje na roštilju se pregrejalo i zapalilo.
U panici, radnici u kuhinji pokušali su da ugase plamen polivanjem ulja vodom, što je izazvalo eksplozivno širenje vatre. Plamen je brzo zahvatio područje iznad roštilja, proširio se na ventilacioni sistem i kroz dimnjak stigao do ostalih djelova zgrade.
Nakon što su shvatili da ne mogu da kontrolišu požar, radnici u kuhinji su u strahu pobjegli iz objekta. Požar koji je započeo u kuhinji ubrzo se proširio i zahvatio čitav hotel.