Protesti u Iranu / - РТС
03/12/2022 u 23:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilac obećava brze rezultate rasprave o obaveznom nošenju marame u Iranu

Iran potresaju protesti od smrti Mahse Amini koja je umrla 16. septembra nakon što ju je uhapsila policija zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja koji zahtijeva od žena da nose veo

Iranski parlament i pravosuđe rade na pitanju obaveznog nošenja feredže za žene, saopštio je javni tužilac i obećao brze rezultate, ali ne precizirajući u kom pravcu bi ovaj zakon mogao biti modifikovan, prenosi N1.

Iran potresaju protesti od smrti Mahse Amini koja je umrla 16. septembra nakon što ju je uhapsila policija zbog kršenja strogog kodeksa oblačenja koji zahtijeva od žena da nose veo.

Vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost saopštio je danas da je „više od 200 ljudi“ ubijeno tokom dva i po mjeseca koliko traju protesti.

- Parlament i pravosuđe rade na ovom pitanju, rekao je državni tužilac Mohamed Džafar Montazeri, a prenosi agencija Isna.

On nije precizirao šta bi moglo da se promijeni u zakonu, pogotovo što je ultrakonzervativni predsednik Ebrahim Raisi već uveo nove mjere u vezi sa oblačenjem.

Državni tužilac je najavio skori datum odluke o obaveznom nošenju hidžaba.

-Na primjer, imali smo sastanak sa Parlamentarnim odborom za kulturu u srijedu i vidjećemo rezultate za nedjelju ili dvije, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:04