Si Đinping i Džo Bajden / - EPA
26/01/2024 u 06:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Bangkoku nova runda pregovora Amerikanaca i Kineza

Sastanak se održava nešto više od dva mjeseca nakon četvorosatnog sastanka američkog predsjednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sastaće se danas i sjutra u Bangkoku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, u skladu sa dogovorom američkih i kineskih lidera o produbljivanju dijaloga između dvije najveće svjetske ekonomije.

Sastanak se održava nešto više od dva mjeseca nakon četvorosatnog sastanka američkog predsjednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Francisku.

Bajden i Si su se tada dogovorili da otvore predsjedničku „crvenu liniju“, obnove komunikaciju između dvije vojske i pokušaju da suzbiju proizvodnju fentanila, ali je pitanje Tajvana ostalo otvoreno.

– Ovaj sastanak se zasniva na dogovoru predsednika Bajdena i Sija u novembru na sastanku Vudsajda da se održi strateška komunikacija i odgovorno upravlja odnosom – rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbednost Bijele kuće Adrijen Votson.

Sastanak u Bangkoku potvrđen je u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

– Kao što je dogovoreno između Kine i SAD, Vang Ji će održati novu rundu sastanaka sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom u Bangkoku – navodi se u saopštenju.

Saliven će se, dodao je Votson, sastati i sa tajlandskim premijerom Sretom Tavisinom i zamjenikom premijera Parnpri Bahida-nukarom u Bangkoku.

– Na ovim sastancima, Salivan će reafirmisati značaj američko-tajlandskog saveza i sporazuma o partnerstvu i razgovarati o mogućnostima za jačanje saradnje u nizu bilateralnih i globalnih pitanja – rekao je Votson.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:17