ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - WESLEY TINGEY
23/09/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U državnim školama u SAD-u zabranjeno više od 10.000 knjiga

Više od 10.000 knjiga bilo je zabranjeno u američkim javnim školama od 2023. do 2024., prema izvještaju, što označava snažan porast u odnosu na prethodnu godinu jer su države pod vodstvom republikanaca usvojile nove zakone o cenzuri, prenosi Klix.

Istraživanje američkog PEN-a pokazalo je da su se zabrane knjiga gotovo utrostručile širom zemlje, sa 3.362 prethodne godine.

Najmanje 13 naslova zabranjeno je po prvi put, uključujući Alexa Haleyja Roots: The Saga of an American Family, koji opisuje putovanje porobljene osobe iz Afrike u SAD, i Jamesa Baldwina Go Tell It on the Mountain, hvaljenog polu -autografsko djelo smješteno u Harlem, New York.

Mnogim Amerikancima dosta političkih vijesti

PEN America, neprofitna organizacija posvećena slobodi izražavanja, rekla je da se u Floridi i Iowi dogodilo otprilike 8000 slučajeva zabrane knjiga, dok su obje države sprovodile sveobuhvatne zakone usmjerene na materijal u učionici.

- Državno zakonodavstvo takođe je bilo posebno kritično u ubrzavanju zabrana knjiga, olakšavajući uklanjanje knjiga iz škola bez odgovarajućeg postupka, ili u nekim slučajevima, bez ikakvog formalnog procesa- rekao je PEN America.

Zakon Iowe, potpisan 2023., zabranjuje materijale o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu prije sedmog razreda. Zakon takođr izričito zabranjuje knjige koje prikazuju seksualne radnje u K-12 knjižarama i učionicama.

Na Floridi se svaka knjiga osporena zbog uključivanja "seksualnog ponašanja" povlači dok je u recenziji. Takve su smjernice dovele do naglog porasta zabrana knjiga, izvijestio je PEN America.

Obje države suočene su sa tužbama zbog kontroverznih zakona.

Veliki izdavači, LGBTQ+ učitelji, učenici i roditelji tužili su da se zakon Iowe trajno poništi. Ali federalni žalbeni sud poništio je privremenu zabranu zabrane knjiga u Iowi, dopuštajući da zakon nastavi djelovati. Očekuju se dodatni pravni postupci.

Šest istaknutih izdavača knjiga takođe tuži Floridu zbog "neustavne" zabrane knjiga nakon što su stotine njihovih naslova povučene iz školskih biblioteka.

Utah, Južna Karolina i Tennessee takođe su nedavno uveli zabrane knjiga. Utah, posebno, ima jedan od "najekstremnijih" zakona, rekao je PEN America, pozivajući se na zakon HB 29, koji kaže da se knjiga mora povući iz svih škola u državi ako su najmanje tri okruga utvrdila da je naslov “objektivno osjetljiv materijal”.

Zabrane knjiga i dalje su u velikoj mjeri usmjerene na priče usmjerene na LGBTQ+ osobe, navodi PEN America.

- Djelimično zbog ciljanja seksualnog sadržaja, veliki porast uključuje knjige s ljubavnim romanima, knjige o seksualnim iskustvima žena i knjige o silovanju ili seksualnom zlostavljanju, kao i kontinuirane napade na knjige s LGBTQ+ likovima ili temama, ili knjige o rasi ili rasizma i isticanja obojenih likova- navodi se.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 19:36