Ilustracija / Shutterstock
03/03/2023 u 19:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U eksploziji metana u pakistanskom rudniku poginulo šest rudara

Inspektor rudnika Mohammad Akram izjavio je da je spasiocima bilo potrebno 24 sata da dođu do zarobljenih rudara i izvuku tijela poginulih

Eksplozija metana urušila je dio rudnika uglja u jugozapadnom Pakistanu, usmrtivši šest rudara i pokrenuvši cjelodnevnu operaciju spašavanja, saopštili su zvaničnici u petak. Prijavljeno je da je povrijeđeno pet rudara.

Eksplozija se dogodila u četvrtak u oblasti Harnai u jugozapadnoj polkrajini Baludžistan. Inspektor rudnika Mohammad Akram izjavio je da je spasiocima bilo potrebno 24 sata da dođu do zarobljenih rudara i izvuku tijela poginulih.

Pakistanski rudari često se žale da vlasnici rudnika ne poduzimaju sigurnosne mjere i ne instaliraju potrebnu opremu. Uprkos opasnostima i niskim platama, hiljade njih, međutim, radi u rudnicima u Baludžistanu, gdje je nezaposlenost viša nego u drugim dijelovima Pakistana.

Beludžistan je decenijama također bio poprište pobune niskog intenziteta malih separatističkih grupa koje se bore za nezavisnost od centralne vlade u Islamabadu. Separatisti se žale na diskriminaciju i traže pravedniju podijelu resursa i bogatstva pokrajine.

U pokrajini je također zabilježen porast napada militanata u posljednjim mjesecima, prenosi AP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:52