ѕатвор затвор / - Фото:UNSPLASH.COM/DE AN SUN
13/08/2023 u 12:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U Jordanu oštre kazne: Ko izrazi prezir prema religiji, ide u zatvor

Objavljivanje imena ili fotografija policajaca će se takođe kažnjavati, a uz to je zabranjena anonimnost na mreži

Kralj Jordana Abdulah Drugi potpisao je zakon za kažnjavanje onlajn govora koji se smatra štetnim za nacionalno jedinstvo, javila je jordanska novinska agencija.

Predviđeno je da se određeni postovi na internetu kažnjavaju zatvorskom kaznom od nekoliko mjeseci i novčano.

Kako javlja agencija, kažnjavaće se "promovisanje, podsticanje i pomaganje nemorala", izražavanje "prezira prema religiji" i "podrivanje nacionalnog jedinstva".

Objavljivanje imena ili fotografija policajaca će se takođe kažnjavati, a uz to je zabranjena anonimnost na mreži.

Zakon stupa na snagu mjesec posle objavljivanja u Službenom listu Al-Rai što se očekuje danas.

Taj zakon je donji dom parlamenta Jordana izglasao u julu, a gornji dom, Senat, u utorak pošto je izmijenjen da bi se omogućilo da sudije biraju između izricanja zatvorske i novčane kazne, umjesto da ih kombinuju.

Poslanici većine su ocijenili da je izmjena zakona o sajber kriminalu iz 2015. godine neophodna da bi se kaznili ucjenjivači i onlajn napadači.

Opozicioni poslanici i organizacije za ljudska prava su, međutim, upozorili da će novi zakon proširiti državnu kontrolu nad društvenim mrežama, omesti slobodan pristup informacijama i kažnjavati kritiku vlasti.

Koalicija 14 organizacija za ljudska prava, ovaj zakon nazvala "drakonskim" i navela da neprecizne odredbe otvaraju vrata izvršnoj vlasti da kažnjava "ostvarivanje prava na slobodu govora, primoravanjem sudija da kazne građane".

Novi zakon dolazi poslije niza napada na slobodu izražavanja u Jordanu, ključnom savezniku SAD koji se smatra izvorom stabilnosti na nemirnom Bliskom istoku.

Svu vlast u Jordanu ima kralj koji postavlja i smjenjuje vlade. Parlament to prihvata zbog izbornog sistema koji obeshrabruje osnivanje jakih političkih partija.

Abdulah Drugi je više puta obećavao da će liberalizovati politički sistem, ali je odustao zbog straha da bi izgubio kontrolu zbog jačanja islamista.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:31