/ EPA-EFE - DIVYAKANT SOLANKI
21/08/2024 u 17:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Kongu više od hiljadu novih slučajeva majmunskih boginja

U Demokratskoj Republici Kongo proteklih sedam dana zabilježeno je više od hiljadu novih slučajeva oboljenja majmunskih boginja, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Brojne afričke zemlje traže vakcine kako bi se izborili s rastućom prijetnjom zaraze na kontinentu, prenosi AP.

Majmunske boginje zabilježene su u 12 od 54 afričke zemlje, a najveći broj registrovan je u Kongu.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekli su da je od ukupno 18.910 slučajeva u ovoj godini, 94 odsto ili 17.794 bilo u Kongu.

Cifre su, kako piše AP, vjerovatno potcijenjene, jer se samo jedan od pet sumnjivih slučajeva u Kongu testira na majmunske boginje.

Generalni direktor CDC Afrike, Žan Kaseja, rekao je da mnoge pogođene afričke zemlje imaju ograničene mogućnosti testiranja i nadzora.

U Kongu od virusa majmunskih boginja umrlo najmanje 570 ljudi

Tokom posljednjih sedam dana, u Kongu je zabilježeno 1.030 od 1.405 novih slučajeva u cijeloj Africi, prema statistikama koje je u utorak dostavio Afrički CDC.

Iako je Kongo zemlja koja izaziva najveću zabrinutost, broj oboljelih u obližnjem Burundiju se više nego udvostručio, 572 za samo nedjelju dana.

Sve veći broj slučajeva majmunskih boginja u Africi i novi oblik virusa identifikovan u Kongu koji se lakše prenosi, naveli su prošle sedmice Svjetsku zdravstvenu organizaciju da to proglasi globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Neki se nadaju da će to podstaći donatore da daju vakcine i drugu pomoć za suzbijanje epidemije u Africi prije nego što se slučajevi rašire po svijetu, pošto je Švedska već zabilježila slučaj nove varijante boginja koji je prvi put viđen u istočnom Kongu.

Afrički CDC je saopštio da je ta organizacija dobila obećanje o 215 hiljada vakcina od Evropske unije i proizvođača Bavarian Nordik, koje bi trebalo da stignu u narednih nekoliko dana.

Američka agencija za pomoć saopštila je da je Kongu donirala 50 hiljada drugih doza iste vakcine.

Japan je takođe donirao vakcine, ali Africi treba mnogo više.

Ministar zdravlja Konga rekao je da je samo njegovoj zemlji potrebno tri miliona doza vakcina da bi se okončala epidemija koja se već prelila u najmanje četiri obližnje afričke zemlje.

Globalna epidemija majmunskih boginja iz 2022. godine u više od 70 zemalja ugašena je u razmaku od nekoliko mjeseci tako što su vakcine i tretmani dostupni u bogatim zemljama, ali jedva da je bilo koja doza stigla u Afriku.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa kritikovao je globalni odgovor na epidemiju iz 2022. godine i ocijenio da je bio nepravedan jer su tretmani i vakcine stavljeni na raspolaganje bogatim zapadnim zemljama, dok je Africi davana mala podrška.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 09:50