Moldavija, izbori, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
21/10/2024 u 07:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Moldaviji neizvjesno: Odluka o ulasku u EU visi o koncu

Referendum u Moldaviji o tome treba li promijeniti ustav i posvetiti se pridruživanju EU visi o koncu, pri čemu je procenat glasova za “da” i “ne” praktično izjednačen.

Trenutno je 49,9 odsto glasova za “da” i 50,1 odsto glasova za “ne”, pri čemu je prebrojeno oko 97 odsto glasova. To je rezultat koji je malo ko očekivao jer je nekoliko nedavnih anketa govorilo da će opcija za ulazak u EU sigurno pobijediti. Aktuelna proevropska predsjednica Maja Sandu ranije je osudila tijesan rezultat kao posljedicu stranog uplitanja u moldavsku politiku.

Rekla je da je to “napad bez presedana na demokratiju”, misleći na raširene tvrdnje da je Rusija plaćala ljudima da glasaju na određen način, što Moskva negira.

“Napad bez presedana na demokratiju”

Moldavska predsjednica Maia Sandu osudila je sinoć “napad bez presedana na demokratiju”, i to kad je bilo prebrojeno oko 90 odsto glasova te se činilo da je na referendumu vezanom uz ulazak u EU kao strateški cilj zemlje prilično uvjerljivo pobijedio odgovor “ne”.

- Kriminalne grupe, djelujući u dogovoru sa stranim silama, neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima, napale su našu zemlju desetinama miliona eura, lažima i propagandom kako bi zarobile našu zemlju u neizvjesnosti i nestabilnosti - rekla je evropski orijentisana predsjednica novinarima u Kišinjevu, prenose agencije.

Do jedan ujutro nije se mislilo da proevropski tabor ima šanse

Kad su se prvi rezultati počeli pojavljivati ​​pokazujući da je glasanje protiv ulaska u EU značajnije od očekivanog, njen tim je razočaravajuće rezultate pripisao prebrojavanju prvih glasova, koji stižu iz sela i ruralnih područja.

Brojanje glasova u velikim gradovima smanjilo je vodstvo antievropske opcije, ali do jedan ujutro malo je ko mislio da proevropski tabor još uvijek ima šanse.

Mnogi od Sanduinih pristalica napustili su njen štab u Kišinjevu, gdje su se nadali proslaviti njenu pobjedu, prije nego što je brojanje završilo.

Moldavija ne želi u EU: Maja Sandu vodi na predsjedničkim izborima, drugi krug 3. novembra

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 08:01