ПОПЛАВА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
14/04/2022 u 06:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У поплавама у Јужној Африци погинуло више од 300 људи

Јужноафричка метеоролошка служба упозорила је да се настављају ветар и киша и да и даље постоји ризик од поплава у провинцији Квазулу-Натал и другим провинцијама

Број настрадалих у тешким поплавама у Јужној Африци изазваним јаким кишама на источној обали земље порастао је на више од 300, јавила је вечерас Канцеларија за управљане катастрофама.

Потрага и спасавање се настављају у провинцији Квазулу-Натал, те званичници очекују да ће бити нађено још мртвих.

Предсједник Сирил Рамафоса је приликом обиласка поплављених дијелова града Дурбана са 3,7 милиона становника, рекао да се ради о „катастрофи огромних размјера“ и да ће Влада прогласити ту област за погођену катастрофом тако да брзо могу да се предузму мјере за пружање помоћи.

"Мостови су срушени, путеви су срушени, људи су страдали и људи су повријеђени", рекао је Рамафоса.

Мјештани су морали да побјегну из својих домова које је однијела вода, зграде су се рушиле и путна инфраструктура је тешко оштећена. Лука Дурбан је поплављена, вода је однијела бродске контејнере и набацала један на други.

Власти такође покушавају да повежу искидану електро-мрежу, а поплављене су и трафо-станице.

"Ово је последица климатских промјена... говори нам да су оне велике и да су ту. Не можемо више одлагати оно што треба да урадимо, и мјере које треба да донесемо да би се суочили с климатским промјенама", рекао је предсједник Рамафоса.

Јужноафричка метеоролошка служба упозорила је да се настављају ветар и киша и да и даље постоји ризик од поплава у провинцији Квазулу-Натал и другим провинцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:18