/ BENZINSKA PUMPA, BENZIN, NAFTA, POSKUPLJENJE GORIVA, INA PUMPA, INA - IVAN PETROVIC-IPE
10/05/2022 u 13:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Словенији гориво знатно поскупило

Нове малопродајне цијене 95-октанског бензина веће су од 6 до 6,5 еуроцента за литар у односу на пријашње и крећу се у распону од 1.714 до 1.717 еура

У Словенији су од данас цијене горива поново повећане, а од 1. јула најављује се и знатно поскупљење цијена земног плина за кућанства и мала предузећа, преноси Avaz.ba.

Нове малопродајне цијене 95-октанског бензина веће су од 6 до 6,5 еуроцента за литар у односу на пријашње и крећу се у распону од 1.714 до 1.717 еура за литар изван аутоцеста, док су на бензинским пумпама уз аутоцесте нешто више.

Престале мјере

Изразитије је поскупљење дизел горива, чија је просјечна цијена сада 1.86 еура (3,65 КМ), а на аутоцестама и 1.92 еура (3,76 КМ) за литар.

Ријеч је о другом повећању цијена нафтних деривата након почетка прошле седмице, кад су престале мјере регулираних, фиксираних цијена које су потрајале мјесец и по како би се смањио негативан утицај раста цијена на потрошаче.

Будући словенски премијер Роберт Голоб у вези с новим поскупљењима поново је најавио да ће његова будућа влада настојати обуздати цијене новим начином регулације, при чему је могуће и увођење субвенционираних цијена за секторе као што су транспортна дјелатност и пољопривреда.

Присиљени на повећање

Како преносе словенски медији, на алармантно стање око повећања цијена горива, што је посљедица рата у Украјини, али и с тим у вези најављених планова за могући европски ембарго на увоз нафте из Русије, први су упозорили управо пријевозници који тврде да су уз садашњи ниво цијена присиљени повећати цијене својих услуга за најмање 10 посто.

Цијена земног плина за кућанства и мала подузећа у Словенији ће се према најавама добављача од 1. јула повећати за трећину, што је посљедица изузетног раста набавних цијена од 85 посто од почетка године, преносе словенски медији.

Више цијене код неких добављача важе већ од краја фебруара ове године, али се примјењују само на нове купце, док стари имају важеће уговоре са старом договореном цијеном до средине ове године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:07