/ - FOTO: UNSPLASH
26/10/2023 u 16:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U velikoj svemirskoj eksploziji stvarali se rijetki elementi potrebni za život

Uz prisutnost toliko energije da može izbaciti materijal, ovaj proces stvara nove atomske jezgre u procesu poznatom kao nukleosinteza

Stvaranje rijetkih hemijskih elemenata otkriveno je u drugom najsjajnijem izbijanju gama-zraka (GRB), što baca novo svjetlo na to kako nastaju teški elementi.

Naučnici su posmatrali GRB 230307A, koji je nastao spajanjem dvije neutronske zvijezde u spiralnoj galaksiji udaljenoj milijardu svjetlosnih godina. Ovo je prvi put da je svemirski teleskop ‘‘James Webb‘‘ (JWST) posmatrao spajanje dviju zvijezda, što je poznato kao kilonova, prenosi Avaz.

Uz prisutnost toliko energije da može izbaciti materijal, ovaj proces stvara nove atomske jezgre u procesu poznatom kao nukleosinteza. Time nastaju neki od najtežih elemenata u prirodi poput zlata, platine i uranija.

Nova studija, na kojoj su radili naučnici s univerziteta Warwick i Birmingham, uočila je postojanje telurija - jednog od najrjeđih elemenata na Zemlji. Ostali elementi poput joda i torija, potrebni za održavanje života na Zemlji, vjerovatno će takođe biti među materijalima koji su izbačeni u eksploziji.

- Ovo je važan korak u našem razumijevanju uloge spajanja binarnog sistema neutronskih zvijezda u smislu popunjavanja periodnog sistema elemenata - rekao je profesor Deni Stigs (Danny Steeghs) s Odsjeka za fiziku na Univerzitetu Warwick, piše tportal.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:19