Osama bin Laden i Ajman al-Zavahiri Foto / - FOTO: EPA
02/08/2022 u 06:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubijen vođa Al Kaide Ajman al-Zavahiri; Bajden: Pravda je zadovoljena

Al-Zavahiri u jednom trenutku bio je lični ljekar Osame bin Ladena, a nakon što je prvi čovjek Al Kaide ubijen, važio je za najpoznatije ime te terorističke organizacije

Sjedinjene Države ubile su suosnivača Al Kaide Ajmana al-Zavahirija u napadu dronom, navodi CNN pozivajući se na više izvora upoznatih sa ovim pitanjem.

Kako je prenijela novinska agencija AP, Zavahri je navodno ubijen proteklog vikenda u napadu američkog drona na jedan stambeni objekat na području glavnog grada Avganistana Kabula. Specijalnu operaciju je predvodila CIA, prenosi Nova.rs.

Al-Zavahiri u jednom trenutku bio je lični ljekar Osame bin Ladena, a nakon što je prvi čovjek Al Kaide ubijen, važio je za najpoznatije ime te terorističke organizacije.

Prema navodima " Njujork tajmsa", Zavahiri potiče iz ugledne egipatske porodice. Njegov deda, Rabija al-Zavahiri, bio je imam na Univerzitetu al-Azhar u Kairu. Njegov pra-ujak, Abdel Rahman Azam, bio je prvi sekretar Arapske lige.

Američki Stejt department nudio je nagradu do 25 miliona dolara za informacije koje direktno vode do hvatanja Zavahirija. Izvještaj Ujedinjenih nacija iz juna 2021. godine sugerisao je da se nalazi negde u pograničnom regionu Avganistana i Pakistana i da je možda "bio previše slab da bi bio prikazan u propagandnima snimcima".

Bajden: Pravda je zadovoljena, više ga nema

- Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema”, rekao je Džo Bajden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

- Naše obavještajne službe su locirale Zavahirija početkom godine. Avganistan nikad više neće biti utočište za teroriste - kazao je Bajden.

Stigle su i prve reakcije.

- Suočeni s nespremnošću ili nesposobnošću talibana da se pridržavaju svojih obveza, nastavićemo podržavati avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i zalagati se za zaštitu njihovih ljudskih prava, posebno žena i djevojčica”, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Zavahiri se smatra jednim od vođa terorizma koji je vodio planiranje i izvođenje gnusnih terorističkih operacija u Sjedinjenim Državama i Saudijskoj Arabiji - poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije.

- Smrt Aymana al-Zavahirija je korak prema sigurnijem svijetu. Kanada će nastaviti raditi s našim globalnim partnerima u borbi protiv terorističkih prijetnji, promovisanju mira i sigurnosti i zaštiti ljudi ovdje kod kuće i širom svijeta - kazao je kanadski premijer Džastin Trudo.

- Večerašnja vijest takođe je dokaz da je moguće iskorijeniti terorizam bez rata u Avganistanu. I nadam se da pruža malu mjeru mira porodicama 11. septembra i svima ostalima koji su patili od ruku Al Kaide - napisao je bivši američki predsjednik Barak Obama na Tviteru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 22:01