/ - UNSPLASH, LGBTQ
21/03/2023 u 23:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uganda donijela zakon o zabrani identifikovanja kao LGBTQ

Osim istopolnih odnosa, zakon zabranjuje podsticanje na homoseksualnost i upuštanje u homoseksualne odnose.

Parlament Ugande u utorak je donio zakon koji kriminalizuje identifikovanje kao pripadnik LGBTQ populacije, dajući vlastima široka ovlašćenja nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici, prenosi N1.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istopolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identifikovanje kao lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne i kvir osobe, tvrde u organizaciji za ljudska prava "Human Rights Watch".

Pristalice novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prijete tradicionalnim vrijednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Osim istopolnih odnosa, zakon zabranjuje podsticanje na homoseksualnost i upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slijede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinilac pozitivan na HIV.

- Naš stvoritelj Bog je srećan (zbog) onoga što se događa… Podržavam prijedlog zakona za zaštitu budućnosti naše djece - rekao je zastupnik Dejvid Bahati tokom rasprave o prijedlogu zakona.

- Ovdje se radi o suverenitetu naše nacije, niko nas ne smije ucjenjivati, niko nas ne smije zastrašivati - poručio je on.

Zakon će biti poslat predsjedniku Joveriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentarisao trenutni prijedlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Posljednjih sedmica vlasti Ugande su uhvatile LGBTQ osobe nakon što su vjerski vođe i političari tvrdili da su pojedini studenti regrutovani u homoseksualnost u školama.

Ovog mjeseca vlasti su uhapsile srednjoškolsku profesorku u Jinji, istočnoj regiji Ugande, zbog optužbi za „navođenje mladih devojaka na neprirodno praktikovanje seksa“. Nakon toga je optužena za izrazito neprimjereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje.

Policija je u ponedjeljak saopštila da je uhapsila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila „aktivno uključena u navođenje dječaka na sodomiju“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:30