hapšenje zbog curenja podataka fbi / - FOTO: TVITER
14/04/2023 u 20:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uhapšeni zbog curenja tajnih podataka Pentagona pred sudom

Njega su uhapsili naoružani taktički agenti u četvrtak, prema Zakonu o špijunaži, nakon sedmične istrage o otkrivanju vladinih zapisa

Vazduhoplovac Džek Tešeira (21) pojavio se u petak pred američkim federalnim sudom kako bi se suočio s optužbama za neovlašteno uklanjanje i zadržavanje povjerljivih informacija i podataka o nacionalnoj odbrani.

Sudija je naredio Tešeiri, pripadniku Vazdušne nacionalne garde Masačusetsa, da ostane u pritvoru do saslušanja sljedeće sedmice.

Njega su uhapsili naoružani taktički agenti u četvrtak, prema Zakonu o špijunaži, nakon sedmične istrage o otkrivanju vladinih zapisa.

- Pohvaljujem brzu akciju koju su preduzela tijela za sprovođenje zakona kako bi istražili i odgovorili na nedavno širenje povjerljivih dokumenata američke vlade - rekao je predsjednik Džo Bajden u izjavi.

Povreda je svijetu izložila neuljepšane tajne procjene o sukobu u Ukrajini, sposobnostima i geopolitičkim interesima drugih naroda i drugim pitanjima nacionalne sigurnosti. Curenje desetina stranica dokumenata opisano je kao jedno od najštetnijih i najsramotnijih otkrića obavještajnih podataka u deceniji.

Dokumenti su podijeljeni među malom grupom u aplikaciji za tekstualni i video čet, Discord, prije nego što su pokupljeni i distribuirani šire u servisu za razmjenu poruka "Telegram", gdje su međunarodne novinske organizacije prvi put postale svjesne njih.

(VIDEO) Uhapšen pripadnik Nacionalne garde, osumnjičen za curenje povjerljivih dokumenata

Stručnjaci i bivši zvaničnici rekli su da je to bilo ozbiljno izlaganje koje je istaklo ne samo najnovije procjene ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, već i kako SAD prikuplja obavještajne podatke širom svijeta.

- Dok još uvijek utvrđujemo valjanost tih dokumenata, uputio sam našu vojnu i obavještajnu zajednicu da preduzmu korake za dalju sigurnost i ograničenje distribucije osjetljivih informacija, a naš tim za nacionalnu sigurnost blisko koordinira s našim partnerima i saveznicima - Bajden je takođe rekao.

Tešeira nosio je bež zatvorske pilinge i nije pokazivao emocije dok je sudija čitao optužbe. Njegovi roditelji sjedili su u prvom redu. Kratko su se pozdravili dok su mu stavljali lisice na ruke i odvodili ga.

Prema izjavi pod zakletvom FBI-a objavljenoj u petak, Tešeira je nezakonito zadržao i širio materijal klasifikovan na nivou TS//SCI, što je najviši nivo tajnosti, prenosi "TheNationalNews".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 23:59