Volodimir Zelenski / - FOTO: EPA-EFE
12/06/2024 u 08:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajina dobija od SAD još jedan raketni sistem Patriot

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini još jedan raketni sistem Patriot poslije očajničkih poziva Kijeva za dodatnu protivvazdušnu opremu dok se suočava s intenzivnim ruskim napadima na sjeveroistočni region Harkova, rekla su dva američka zvaničnika.

SAD su Ukrajini već poslale jedan sistem Patriot i redovno su slale municiju za taj sistem. Drugi saveznici, uključujući Njemačku, takođe su obezbjedili protivvazdušne sisteme i municiju za njih, prenosi RSE.

Zvaničnici, koji su govorili za AP pod uslovom da im se ne navodi ime jer odluka nije ozvaničena, rekli su da je predsjednik SAD Džo Bajden odobrio slanje drugog Patriota.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski krajem prošlog mjeseca tražio je dodatne sisteme Patriot proizvedene u SAD, tvrdeći da će oni pomoći njegovim snagama u odbrani od skoro 3.000 bombi koje Rusija lansira na Ukrajinu svakog mjeseca.

Zelenski je u Madridu rekao da Ukrajini i dalje hitno treba još sedam sistema za odbranu od ruskih napada na elektroenergetsku mrežu i civilne oblasti, kao i vojne ciljeve, eksplozivnim krstarećim bombama koje izazivaju velika razaranja.

On je rekao da su Ukrajini potrebna dva sistema za zaštitu Harkova, gdje je Rusija 10. maja pokrenula ofanzivu.

"Kada bismo imali ove moderne sisteme Patriot, (ruski) avioni ne bi mogli da lete dovoljno blizu da bacaju (klizeće) bombe na civilno stanovništvo i vojsku", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u španskoj prijestonici.

Odluka je donijeta dok se odbrambeni lideri odbrane iz SAD, Evropske unije i drugih zemalja pripremaju za mjesečni sastanak o bezbjednosnim potrebama Ukrajine. Ministar odbrane SAD Lojd Ostin biće domaćin sastanka u Briselu u četvrtak.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:45