Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
04/01/2024 u 07:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajina i Rusija razmijenile stotine ratnih zarobljenika

Dogovor postignut zahvaljujući posredničkim naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata

Rusija i Ukrajina u srijedu su razmijenile stotine ratnih zarobljenika na osnovu sporazuma postignutog uz posredovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ukrajinske vlasti saopštile su da se 230 ukrajinskih ratnih zarobljenika vratilo kućama. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 248 ruskih vojnika oslobođeno iz ukrajinskog zarobljeništva. Ministarstvo je dodalo da je dogovor postignut zahvaljujući posredničkim naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U.A.E. Ministarstvo vanjskih poslova priznalo je svoju ulogu, navodeći u saopštenju da je zamjena omogućena zahvaljujući "snažnim prijateljskim odnosima" i sa Moskvom i sa Kijevom, prenosi RSE.

- Zahvalan sam svima koji su postigli ovaj rezultat... Pamtimo svakoga od naših ljudi. I moramo ih sve vratiti, rekao je Zelenski u objavi na mreži X, o najnovijoj razmjeni zatvorenika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "zahvalan svima koji su postigli ovaj rezultat", ali nije spomenuo U.A.E. ili bilo koje druge zemlje uključene u pregovore.

- U početku nije bilo informacija o tome da su neki od njih zarobljeni. Smatrali su ih nestalima u akciji. Od ključne je važnosti održati nadu živom, rekao je Zelenski.

On je rekao da, iako je zamjena zarobljenika na čekanju već duže vrijeme, "pregovori nisu prestali ni jednog trenutka".

Masovna razmjena zarobljenika uslijedila je nakon drugih takvih dogovora tokom rata, koji se bliži drugoj godišnjici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:06