Ilustracija / - EPA-EFE
08/05/2024 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajina: Usvojili zakon koji zatvorenicima omogućava služenje vojske

Ukrajinski parlament odobrio je nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama te države u odbrani od ruske invazije.

Zakon je usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od 450 članova parlamenta.

Predlog zakona treba da potpiše predsjednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruska vojska je, takođe, iz svojih zatvora regrutovala potencijalne vojnike koji bi služili u Ukrajini u zamjenu za oslobađanje od kazne.

Olena Šuljak, čelnica stranke ukrajinskog predsjednika, navela je u objavi na Fejsbuku /Facebook/ da nacrt zakona otvara mogućnost da se odbrambenim snagama pridruže određene kategorije zatvorenika, koji su izrazili želju da brane svoju zemlju.

Ona je kazala da će vojna služba biti dobrovoljna i da će neki zatvorenici biti isključeni, uključujući one osuđene za određena kaznena djela, kao što su ubistvo dvoje ili više ljudi, seksualno nasilje i teška korupcija.

Ukrajina produžila zakone o mobilizaciji i ratnom zakonodavstvu

U Ukrajini je u aprilu usvojen zakon o vojnoj mobilizaciji s ciljem povećanja broja vojnika.

Taj zakon obavezuje Ukrajince, u dobi između 18 i 60 godina, da obavijeste vojne vlasti o svojim ličnim podacima, kako bi kancelarije za regrutaciju lakše mogle da vide ko može biti mobilisan u kojoj regiji.

Ukrajina je, takođe, ograničila konzularne usluge u svojim diplomatskim misijama za muškarce u dobi za regrutaciju koji ne borave u toj državi.

Rusija je, takođe, uvela stroge mjere s ciljem sprečavanja izbjegavanja služenja vojnog roka nakon što su hiljade mladića pobjegle iz zemlje u prvim danima nakon invazije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:19