Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/10/2024 u 22:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ukrajinska vojska se povukla iz grada kod Donjecka

Ukrajinska vojska saopštila je da se povlači iz istočnog grada Vuhledara, nakon jakih ruskih napada i rizikom da bude opkoljena, prenosi Glas Amerike.

Pad rudarskog grada, oko 50 kilometara jugozapadno od grada Donjecka, postavlja pitanja o jačini odbrambenih pozicija Ukrajine duž njene jugoistočne linije fronta, prenosi Glas Amerike.

- Vrhovna komanda je dala dozvolu za manevar povlačenja jedinica iz Vuhledara kako bi se spasilo ljudstvo i vojna tehnika i zauzela pozicija za dalja dejstva - navodi se u poruci na Telegramu iz grupe trupa Horticija, koja deluje na tom području.

Jedinica je tvrdila da je nanela velike gubitke ruskim snagama, ali da su nemilosrdni napadi predstavljali „pretnju opkoljavanjem“.

Zelenski o Putinovim prijetnjama: Trebalo bi da se plaši upotrebe nuklearnog oružja

Rusija pokušava da zauzme grad od prvih nedelja svoje invazije, pokrenute u februaru 2022., prenosi N1.rs.

Prije nego što je Rusija izvršila invaziju, tamo je živjelo oko 14.000 ljudi, što ga čini jednim od značajnijih teritorijalnih dobitaka Rusije u mjesecima snažnog napredovanja na istoku. Grad ima strateški značaj jer je na uzvišenju, te je saobraćajno čvorište između južnog i istočnog fronta.

Za kontrolu nad gradom tokom dvoipogodišnjeg rata, vodile su se teške borbe i u velikoj je mjeri sravnjen ruskim granatiranjem. Napadi na Vuhledar pojačani su od avgusta, a ruske trupe su prije toga izgubile desetine oklopnih vozila, tenkova i stotine ljudi.

Rusija je od početka leta napreduje na istoku Ukrajine, zahvaljujući prednosti u broju ljudi, količini opreme i oružja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 22:12