/ SHUTTERSTOCK - FOTO: SHUTTERSTOCK
02/12/2022 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinske službe pokrenule istragu protiv Ruske pravoslavne crkve

U Ukrajini je crkva povezana s Moskvom prošloga maja formalno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još uvijek ne vjeruju i optužuju je za tajnu saradnju s Rusijom

Najviši ukrajinski bezbjednosni zvaničnici pokrenuli su istragu aktivnosti Ruske pravoslavne crkve koja je povezana s Moskvom, objavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i poručio kako će istraga ispitati ima li moskovski ogranak crkve pravo da djeluje na jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini - kompleksu Kijevsko-pečerske lavre.

U Ukrajini je crkva povezana s Moskvom prošloga maja formalno prekinula veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, ali joj mnogi Ukrajinci još uvijek ne vjeruju i optužuju je za tajnu saradnju s Rusijom.

Zelenski je rekao kako će vlada parlamentu podnijeti predlog zakona kojim se zabranjuju vjerske organizacije „povezane sa Rusijom“.

Inače, u Kijevu tvrde da je, od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu poginulo najviše 13.000 ukrajinskih vojnika. „Imamo zvanične procjene Generalštaba. One se kreću od 10.000 do 13.000 mrtvih“, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

U junu, tokom borbi oko Luganska u predsjednik Zelenski je rekao da „60 do 100 ukrajinskih vojnika dnevno pogine u akciji“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u septembru da je od početka sukoba poginulo 5.937 ruskih vojnika.

Obje strane se sumnjiče da umanjuju podatke o ljudskim gubicima da bi održale moral među vojnicima.

Načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili procijenio je u novembru da je više od 100.000 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno od početka invazije i da su gubici vjerovatno slični i na ukrajinskoj strani.

Podsjetimo i da je ranije danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden rekao je da ne planira da kontaktira Vladimira Putina, ali je spreman da razgovara s ruskim predsjednikom o okončanju rata u Ukrajini, međutim ruski lider nije do sada pokazao volju za to. „Postoji jedan način da se ovaj rat završi, racionalan način, da se Putin povuče iz Ukrajine. On to očigledno neće učiniti. Plaća vrlo visoku cijenu jer to nije učinio, sprovodi nevjerovatan pokolj civilnog stanovništva Ukrajine“, rekao je Bajden.

Predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore o mogućem rešenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije kao ruske ometa potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom, saopštio je Kremlj u petak.

„Sjedinjene Američke Države još uvijek ne priznaju nove ruske teritorije i, naravno, to veoma komplikuje potragu za nekom zajedničkom osnovom za razgovore. Da bismo postigli naše ciljeve, predsjednik Vladimir Putin je bio, jeste i ostaje otvoren za razgovore. sa svim strankama“, naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:05