Уједињене нације / - ФОТО: РТРС
20/05/2022 u 15:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УН: Криза глади у региону афричком региону Сахел, погођено 18 милиона људи

Посебно су угрожене четири земље, Буркина Фасо, Чад, Мали и Нигер, где се готово 1,7 милиона људи суочава са алармантним нивоом несигурности хране, наводи агенциjа УН

Уjедињене нациjе су упозориле да ће 18 милиона људи у афричком региону Сахел бити погођено тешком глађу у наредна три месеца, услед рата у Украjини, пандемиjе корона вируса, климатских шокова и све виших цијена.

Криза глади би могла да доведе до повећане миграциjе људи из погођених подручjа, саопштила jе Канцелариjа УН за координациjу хуманитарних послова (ОЦХА), преноси Н1.

Тешка глад у региону Сахел пријети наjвећем броjу људи од 2014. године, а посебно су угрожене четири земље, Буркина Фасо, Чад, Мали и Нигер, где се готово 1,7 милиона људи суочава са алармантним нивоом несигурности хране, наводи агенциjа УН.

Дијелови региона Сахел, велике териториjе коjа се протеже преко jуга Сахаре, имали су наjслабиjу пољопривредну производњу у више од десет година, а несташица хране могла би додатно да буде погоршана краjем љета, рекао jе портпарол Светског програма за храну Томсон Фири.

Директор ОЦХА Мартин Грифитс рекао jе да "комбинациjа насиља, несигурности, дубоког сиромаштва и рекордно високих цијена хране подстиче глад и доводи милионе до руба опстанка".

Канцелариjа УН коjу Грифитс води донира 30 милиона долара из свог фонда за хитну помоћ за Буркину Фасо, Мали, Чад и Нигер.

Украjина и Русиjа су водећи произвођачи пшенице, jечма и других пољопривредних производа, а сукоб двије земље jе готово у потпуности зауставио извоз преко Црног мора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 03:18