Ilustracija / Twitter/Printscreen
05/04/2023 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN osuđuje najnoviju zabranu rada ženama u Avganistanu

Kasnije je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš oštro osudio najnoviji potez protiv ženskog osoblja UN-a i rekao da će to uticati na sposobnost UN-a da pomogne ljudima u Avganistanu

​Ujedinjene nacije (UN) oštro su osudili najnoviju zabranu rada ženskog osoblja u istočnom Avganistanu i upozorili talibane da UN ne može djelovati bez svog ženskog osoblja.

Kasno u utorak, Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu (UNAMA) rekla je da je njihovom ženskom osoblju onemogućeno javljanje na posao u pokrajini Nangarhar.

"Podsjećamo de fakto vlasti da tijela Ujedinjenih nacija ne mogu djelovati i pružati pomoć u spašavanju života bez ženskog osoblja", tvitovala je UNAMA.

Kasnije je glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš oštro osudio najnoviji potez protiv ženskog osoblja UN-a i rekao da će to uticati na sposobnost UN-a da pomogne ljudima u Avganistanu.

"Oštro osuđujem zabranu našim avganistanskim kolegicama da rade u avganistanskoj pokrajini Nangarhar. Ako se ova mjera ne poništi, to će neizbježno potkopati našu sposobnost da pružimo pomoć koja spašava živote ljudima kojima je potrebna”, napisao je šef UN-a na Twitteru.

Do sada talibanska administracija nije podijelila nikakve detalje o akciji lokalnih vlasti u pokrajini Nangarhar, koja graniči s Pakistanom, prenosi "Anadolija".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 04:13