/ - Фото: ЕПА
07/10/2022 u 23:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN traže istragu o napadima tokom državnog udara u Burkini Faso

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na istrage o smrtnim slučajevima i povredama koje su rezultat prošlonedjeljnog puča u Burkini Faso, rekao je u petak portparol Seif Magango

Osoblje UN pomno prati situaciju u vezi sa ljudskim pravima u toj zapadnoafričkoj zemlji otkako su vojnici zbacili Pola-Anrija Damibu, koji je takođe preuzeo vlast u državnom udaru u januaru.

- Pozdravljamo izjave vojnih vlasti da će poštovati međunarodne obaveze zemlje, uključujući i one koje se odnose na unapređenje i zaštitu ljudskih prava- rekao je Magango.

-I dalje smo, međutim, zabrinuti što se višestruke optužbe o kršenju ljudskih prava još prijavljuju iz mnogih djelova zemlje- rekao je on. 

Ujedinjene nacije su pozvale vlasti da sprovedu „brzu, temeljnu i nepristrasnu istragu“ o svim smrtnim slučajevima i povredama u vezi sa pučem od 30. septembra, uključujući i slučaj najmanje četiri osobe koje su ubijene i osam drugih povrijeđenih u pljačkama i demonstracijama.

-Takođe, pozivamo aktuelne vlasti da nedvosmisleno osude sve slučajeve govora mržnje i podsticanja na nasilje, gdje god da se pojave, i obezbijede da svi krivci odgovaraju u skladu sa zakonom- dodao je Magango.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:23