Уједињене нације / - фото: Шутерсток
01/04/2022 u 06:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН траже рекордне 4,4 милијарде долара за Авганистанце

Шеф УН је навео да у Авганистану 95 одсто људи нема довољно хране, девет милиона људи је у опасности од глади, а по процјени УНИЦЕФ-а више од милион тешко неухрањене дјеце је "на ивици смрти ако хитно не буде акције"

Шеф Уједињених нација рекао је да скоро сви Авганистанци немају довољно хране, а неки су прибјегли "продаји своје дјеце и дјелова тела" да би добили новац за храну.

Та изјава генералног секретара УН-а Антонија Гутереша дио је драматичног позива свјетске организације и неколико богатих земаља које желе да помогну Авганистанцима чија се судбина погоршала откако су се талибани вратили на власт прошле године.

Гутереш је почео виртуелну конференцију коју су подржале Велика Британија, Њемачка и Катар, настојећи да постигне напредак ка највећем финансирању УН помоћи једној земљи: 4,4 милијарде долара.

То је изразито амбициозан циљ када је велики дио пажње свијета усмјерен на руски рат у Украјини, а неке богате државе су замрзнуле скоро девет милијарди долара авганистанске имовине у иностранству, тако да Талибани не могу да јој приступе.

С обзиром на то да је Авганистан у исцрпљујућој хуманитарној кризи, привреда је у слободном паду, око 23 милиона људи суочава се са акутном несигурношћу снадбијевања храном, кажу УН.

Богате земље су покушале да финансијски притисну талибане у нади да ће подстаћи жељене реформе.

Шеф УН је навео да у Авганистану 95 одсто људи нема довољно хране, девет милиона људи је у опасности од глади, а по процјени УНИЦЕФ-а више од милион тешко неухрањене дјеце је "на ивици смрти ако хитно не буде акције".

"Лјуди већ продају своју дјецу и дијелове тела да би прехранили породице", рекао је Гутереш.

Британска министарка спољних послова Лиз Трус рекла је да ће њена влада ове године дати 286 милиона фунти (380 милиона долара) помоћи. Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок рекла је да је њена земља повећала помоћ на 200 милиона евра (220 милиона долара). Катар је рекао да је допринио с 50 милиона долара последњих мјесеци и обећао још 25 милиона.

Линда Томас-Гринфилд, америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама, рекла је да су Сједињене Државе најавиле скоро 204 милиона долара за финансирање хуманитарне помоћи за Авганистан.

Стање се погоршало ;за Авганистанце и услед најгоре суше у последњих неколико година и вртоглавих цијена хране изазваних последицама руског рата у Украјини, кључној европској житници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:37