/ UNSPLASH/JEAN-LUC BENAZET
23/09/2022 u 04:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Univerzitet Kembridž priznao da je imao koristi od ropstva

Stoga je obećao da će povećati broj stipendija za tamnopute studente i uložiti više u istraživanja o toj nehumanoj i smrtonosnoj trgovini

Britanski univerzitet Kembridž objavio je da je u istoriji imao koristi od prihoda od ropstva te je obećao da će povećati broj stipendija za tamnopute studente i uložiti više u istraživanja o toj nehumanoj i smrtonosnoj trgovini, prenosi Al-jazeera.

Priznanje je uslijedilo u trenutku kada niz vodećih britanskih institucija, od Banke Engleske do Engleske crkve preispituje ulogu koju je ropstvo imalo u bogaćenju Britanije. Uprava univerziteta Kembridž objavila je da naručeno istraživanje nije otkrilo dokaze po kojima je sam univerzitet ikada direktno posjedovao robove ili plantaže.

Međutim, rezultati su pokazali da je imao “znatne koristi” od ropstva putem dobročinitelja univerziteta koji su zaradu stekli trgujući robljem, ulaganjima univerziteta u kompanije koje su učestvovale u trgovini robljem i taksom koju su dobijali od porodica koje su posjedovale plantaže, stoji u izvještaju.

Istraživači su otkrili da su članovi i polaznici univerziteta imali dionice u dioničkom društvu East India Company, koje je 31. decembra 1600. dobilo kraljevsku povelju od Elizabete I, što im je omogućilo sticanje trgovačke prednosti u Indiji.

Sa univerzitetom su bili povezani i ulagači u kompaniju Royal African Company na čijem je čelu bio vojvoda od Yorka, brat kralja Charlesa II. Obje kompanije su vrlo aktivno učestvovale u trgovini robljem.

Grupa naučnika s Kembridža otkrila je da je univerzitet dobijao donacije od ulagača obje kompanije, a istovremeno je direktno ulagao u kompaniju South Sea Company, takođe vrlo aktivnu kada se radilo o trgovini robljem.

- Takav finansijski angažman doprinio je pojednostavljenoj trgovini robljem te je od njega Kembridž imao znatnu finansijsku korist, stoji u izvještaju koji su naučnici objavili pod nazivom “Legacies of Slavement”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:08