foto: Skrinšot / - FOTO: SKRINšOT
23/10/2023 u 10:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vapaj ljekara iz Gaze: Ako nešto ne uradimo, izgubićemo 55 beba

- Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika - kazao je

Ljekar u bolnici Al Šifa govorio je za BBC o teškim uslovima s kojima se suočavaju od početka izraelskih napada. 

Njegov intervju je objavljen prije nekoliko sati, prije najnovijih eksplozija u blizini Al Šife, glavnog medicinskog centra tog dijela Gaze. 

- Sistem se i dalje raspada. Imamo sve više ranjenika - kazao je.

Bez struje smo masovna grobnica

Zabrinjava ih posebno snabdjevanje električnom energijom, naročito za pacijente koji su na intenzivnoj njezi, naglasivši da je bez struje bolnica samo masovna grobnica. 

Bolničko osoblje radi u smjenama od 16 do 18 sati, dodao je. 

Bolnice širom Gaze očajnički traže zalihe, a uprkos prvih 20 kamiona pomoći koji su ušli iz Egipta u subotu, gorivo nije ušlo u Gazu od početka sukoba. Ne zna se je li uspjelo ući u drugoj turi kamiona koji su ušli u Gazu sinoć. 

UNICEF je u nedjelju upozorio da  120 beba u inkubatorima zavisi od mašina povezanim s rezervnim generatorima koji su postavljeni kada je Gaza snabdjevena električnom energijom iz Izraela. 

Direktorica dobrotvorne organizacije Medicinska pomoć za Palestince u Gazi je rekla da prijevremeno rođene bebe neće preživjeti ako generatori prestanu raditi.

- Na odjeljenju se nalazi beba stara 32 sedmice koju su ljekari uspjeli spasiti nakon što je majka poginula u vazdušnom napadu. Majka i cijela porodica su umrli, ali je beba spašena - rekla je za BBC.  

Apel doktora

Posebno je teška situacija u bolnici Al Šifa. Šef odjeljenja neonatologije, dr. Naser Bulbul (Nasser), rekao je da nedostaju osnovni ljekovi, a gorivo bi joj moglo nestati u sljedećih 48 sati, što bi uzrokovalo prekid struje. 

- Pozivamo sve da pošalju potrebne medicinske potrepštine za ovo kritično odjeljenje ili se u protivnom suočavamo sa velikom katastrofom. Ako nestane struje na odjeljenju gdje je 55 beba, izgubićemo one kojim je potrebna struja u roku od pet minuta - kazao je.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 06:53