Papa Franja / - EPA
08/11/2023 u 23:03 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vatikan navodi da transrodni katolici mogu biti kršteni

To je odobrio i papa Franjo, koji je više puta rekao da Crkva treba da bude otvorena za sve, uključujući i za LGBTQ vjernike

Transrodni vjernici mogu biti kršteni u Katoličkoj crkvi, ako to ne bi izazvalo skandal ili "zabunu", saopštio je Vatikan danas, pojašnjavajući osjetljivu oblast svoje doktrine, prenosi RSE.

Dikasterij za doktrinu vjere, tijelo zaduženo za objavljivanje i odbranu pitanja katoličke vjere, takođe nije prigovorilo na krštenje djece istopolnih parova, usvojenih ili rođenih surogat majčinstvom.

Ti stavovi su iznijeti u dokumentu koji odgovara na pitanja brazilskog biskupa, napisanom 31. oktobra, ali koji je tek sada objavljen.

To je odobrio i papa Franjo, koji je više puta rekao da Crkva treba da bude otvorena za sve, uključujući i za LGBTQ vjernike.

Franjo je jasno stavio do znanja da homoseksualnost smatra "grijehom, kao i svaki vanbračni seksualni čin ".

Katoličko učenje definiše brak kao zajednicu muškarca i žene radi rađanja djece.

Dikasterij u dokumentu navodi da transrodni vjernici "mogu primiti krštenje, pod istim uslovima kao i drugi vjernici, ako ne postoji situacija u kojoj postoji rizik od stvaranja javnog skandala ili neizvjesnosti među vjernicima".

To važi za nekoga ko je bio podvrgnut hormonskoj terapiji i/ili operaciji promjene pola, navodi se u dokumentu.

U odgovoru na pitanje da li se istopolni par može smatrati roditeljima djeteta koje mora biti kršteno, dikasterij je naveo da samo mora postojati "dobro zasnovana nada" da će dijete biti podizano u katoličkoj vjeri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:55