Vatikan, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - TIM BERNHARD
19/09/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vatikan nije priznao „ukazanja Bogorodice“ u Međugorju

Vatikan je priznao "brojne pozitivne plodove" koji se događaju u Međugorju, svjetski poznatom hodočasničkom mjestu u BiH, ali nije iznio stav o natprirodnim fenomenima koji se vezuju uz tvrdnje posetilaca da im se tamo ukazuje Gospa i šalje poruke.

Indeks prenosi da se u tekstu koji je objavio Vatikan njuz navodi se da dokument Kongregacije za doktrinu vjere koji je odobrio papa Franja ne govori o natprirodnim pojavama, ali priznaje obilne duhovne plodove vezane za župu-svetište Kraljice mira i daje uglavnom pozitivno mišljenje o porukama uz nekoliko pojašnjenja.

U Noti o duhovnom iskustvu vezanom za Međugorje koju je potpisao kardinal Viktor Manuel Fernandez navodi se da pozitivna ocjena većine međugorskih poruka „ne podrazujmeva proglašenje direktnog natprirodnog porekla“, prenosi Nova.rs.

Navodi se da se ipak prepoznaje vrijednost duhovnih plodova povezanih sa međugorskim iskustvom i ovlašćuju vjernici da ga se pridržavaju budući da su se „dogodili brojni pozitivni plodovi i nisu se među Božjim narodom proširili nikakvi negativni ili rizični učinci“.

Dodaje se da su mjesta vezana za međugorski fenomen odredišta hodočašća iz čitavog svijeta.

Međugorski fenomen

Fenomen Međugorja vezuje se za tvrdnje šestoro „videlaca“ da im se Gospa od 1981. godine javlja u tom hercegovačkom mjestu i šalje poruke mira, zbog čega je i nazivaju Kraljicom mira.

Vatikan je osnovao posebnu komisiju koja je papi Franji dostavila svoj izvještaj o međugorskom fenomenu. U međuvremenu je određen poseban papski izaslanik zadužen za ovu parohiju. Od početka fenomena do danas, Međugorje je posjetilo 50 miliona hodočasnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 12:58