/ - FOTO- YOUTUBE MARITIME TACTICAL SYSTEMS, INC. - MARTAC
07/11/2023 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Američka mornarica testira čamce kamikaze

Partnerstvo s vojnim saveznicima kao što su Bahrein, Izrael i Jordan naglašava fokus na USV i AI tehnogije s ciljem buduće ekspanzije i kreiranja "digitalnog okeana", gdje će se podaci različitih izvora koristiti za praćenje situacije na moru

Američka mornarica izvodi niz testova na Bliskom istoku demonstrirajući integraciju naprednih bespilotnih sistema i AI tehnologije u pomorske operacije, prenosi Klix.

Taj posao obavlja Task Force 59, koji je formiran 2021. godine i specijalizovan za spajanje USV, UAV i UUV vozila (Unmanned Surface Vehicles, Unmanned Aerial Vehicles, Unmanned Underwater Vehicles i Remotely Operated Vehicles) kako bi se koristila kao podrška tokom velikih operacija. Partnerstvo s vojnim saveznicima kao što su Bahrein, Izrael i Jordan naglašava fokus na USV i AI tehnogije s ciljem buduće ekspanzije i kreiranja "digitalnog okeana", gdje će se podaci različitih izvora koristiti za praćenje situacije na moru.

Partnerstvo s vojnim saveznicima kao što su Bahrein, Izrael i Jordan naglašava fokus na USV i AI tehnogije s ciljem buduće ekspanzije i kreiranja "digitalnog okeana", gdje će se podaci različitih izvora koristiti za praćenje situacije na moru.

Jedna od najupečatljivijih demonstracija sposobnosti Task Forcea 59 uključivala je uspješno testiranje bespilotnog površinskog plovila T-38 Devil Ray (USV) naoružanog municijom Switchblade 300. Ovaj test je proveden u Perzijskom zaljevu u sklopu vježbe "Digital Talon". T-38 naoružan Switchbladeom je kontrolisao tim iz Task Forcea 59 u kopnenom objektu te je izvodio napade s velikom preciznošću.

Switchblade 300, zvanično poznat kao Smrtononi minijaturni zračni raketni sistem (LMAMS) sadrži eksplozivnu bojevu glavu, koji može autonomno gađati mete uz opciju ljudske intervencije.

Nazvan i "dron kamikaza", ima domet do 10 kilometara te je opremljen kamerom koja omogućava operaterima da održe vizuelni kontakt do udara pružajući svestranost u ciljanju pokretne mete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:07