Islandske ledene pećine / Shutterstock
14/02/2023 u 09:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bajka koja nestaje pred našim očima

Šupljine u zidovima glečera nastaju kad kiša i otopljena voda otiče sa lednika, probijajući svoj put prilikom čega nastaju najneobičniji oblici. U ljetnjim mjesecima ovaj zamrznuti krajolik se mijenja i nove pećine i šupljine se pojavljuju tokom zime

Islandske ledene pećine su jedan potpuno neobičan i nevjerovatan prirodni fenomen. Ove šupljine u zidovima glečera nastaju kad kiša i otopljena voda otiče sa lednika, probijajući svoj put prilikom čega nastaju najneobičniji oblici. U ljetnjim mjesecima, kada se glečer povuče, ovaj zamrznuti krajolik se mijenja i nove pećine i šupljine se pojavljuju tokom zime.

Ovaj nevjerovatan prirodni fenomen je prosto natjerao turiste da ga sve češće posjećuju, kako bi uživali u njegovoj vanzemaljskoj ljepoti. Međutim, ovo neprirodno plavo čudo prirode se topi iz dana u dan sve više, i nestaje praktično pred našim očima.

Prizori koji tada nastaju su izuzetno atraktivni i fotogenični, pa turisti u organizovanim grupama kreću u obilazak i istraživanje unutrašnjosti glečera. Jedan od najpoznatijih glečera je Breidamerkurjokull u Nacionalnom parku Vatnajökull, oko 380 kilometara istočno od Rejkjavika. On se prostire na oko 17 kvadratnih kilometara, i prekriva veliku i duboku dolinu koja se spušta do oko 300 metara ispod nivoa mora.

On se na veliku žalost povukao, nestalo je dosta njegove površine u posljednjih 50 godina. Klimatske promjene tope glečere na Islandu brže nego što se mogu oporaviti, ugrožavajući njihovo postojanje. Naučnici se boje, ukoliko se nastavi ovakav trend, da njih za 150 godina neće biti uopšte.

Organizovane turističke ture obilaska i glečera i pećina prije svega za cilj imaju podizanje svijesti o klimatskim promjenama. Danas su sve popularniji, postoje grupe od čak 300 do 400 turista koji ih u organizovanim turama posjećuju. Pećine se mogu obilaziti u periodu od novembra do marta mjeseca, dok je vrijeme još uvijek hladno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 09:36