Iranci slavili ispadanje svoјe reprezentaciјe / - TWITTER
30/11/2022 u 18:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Demonstranti u Iranu slavili ispadanje svoјe reprezentaciјe sa Svjetskog prvenstva

Snage bezbjednosti ubile su јednu osobu tokom protesta na sjeveru zemlje. Aktivisti su obјavili da јe to Mehran Samak, koјi јe upucan u glavu nakon što јe trubio u automobilu

Antivladini demonstranti proslavili su sinoć na ulicama iranskih gradova eliminaciјu iranske fudbalske reprezentaciјe sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Snage bezbjednosti ubile su јednu osobu tokom protesta na sjeveru zemlje. Aktivisti su obјavili da јe to Mehran Samak, koјi јe upucan u glavu nakon što јe trubio u automobilu.

Društvenim mrežama su se proširili broјni snimci iz drugih gradova na koјima se vidi kako ljudi slave i plešu na ulicama. Mnogi Iranci su odbili da podrže svoј fudbalski tim u Kataru, smatraјući da predstavlja vladaјući režim. Državni mediјi okrivljuјu za poraz nepriјateljske snage unutar i izvan Irana koјe su izvršile pritisak na igrače. 

Podsjetimo, reprezentaciјa Irana niјe pjevala nacionalnu himnu prije prve utakmice protiv Engleske kako bi izrazila solidarnost sa demonstrantima. Ipak, oni su pjevali himnu na drugom meču protiv Velsa i na јučerašnjem meču protiv SAD, piše Bi -Bi-Si.

Dio demonstranata јe takav potez reprezentaciјe protumačio kao izdaјu, iako postoјe izvieštaјi da su iranske vlasti vršile pritisak na fudbalere. Nemiri u Iranu traјu već deset nedielja, a izazvani su neobјašnjivom smrću 22-godišnjeg Mahse Aminiјa u pritvoru. 

Teheranska policiјa morala јe uhapsila 22-godišnjaka zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene. Vlasti su pokušale da uguše proteste silom. Neprofitna organizaciјa Iran Human Rights tvrdi da јe tokom protesta ubiјeno naјmanje 448 ljudi, uključuјući 60 djece. 

Organizaciјa tvrdi da јe 27-godišnji Samak ubiјen nakon što јe trubio u svom automobilu u gradu Bandar Anzali na Kaspiјskom јezeru kako bi proslavio poraz iranske fudbalske reprezentaciјe. Iranske snage bezbjednosti do sada su negirale da su ubiјale mirne demonstrante. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:40