/ - FOTO: UNSPLASH
01/10/2023 u 11:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Formira se novi okean: Ovaj kontinent će razdvojiti na dva dijela

Zemlje poput Zambije i Ugande mogle bi jednog dana da imaju svoje obale ukoliko kopnena masa nastavi da se razdvaja

Istraživači navode da su dva dijela afričkog kopna počela da se razdvajaju otvarajući put za čitav novi okean da prođe kroz taj rascjep. Zemlje poput Zambije i Ugande mogle bi jednog dana da imaju svoje obale ukoliko kopnena masa nastavi da se razdvaja, prenosi Avaz.

Naučnici su uspjeli da pronađu tačno mjesto na kome se duboko pod zemljom prvi put otvorio kontinent čija je površina veća od 30 miliona kvadratnih kilometara.

Pukotina je smještena na granicama tri tektonske ploče koje se postepeno udaljavaju jedna od druge već neko vrijeme. Geolozi su ukazali da će ovaj kompleksni tektonski proces osloboditi mjesto za potpuno novo vodeno tijelo milionima godina od danas, prenosi 021.rs.

Naučnici su otkrili da je pukotina, poznata kao Istočnoafrički rov, trenutno duga oko 55 kilometara, nakon što se prvi put pojavila 2005. godine u pustinjama Etiopije.

- Ovo je jedino mjesto na Zemlji na kome možete da proučavate kako kontinentalni rasjed postaje okeanski - rekao je Kristofer Mur s Univerziteta Lids.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:04