/ - FOTO: EUROPOL
13/06/2024 u 17:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) EUROPOL: Finalno hapšenje u Španiji, propao kokainski kartel

Dugotrajna istraga koju je vodila Španska civilna garda (Guardia Civil), uz podršku Evropola, rezultirala je velikim udarom na kriminalnu mrežu uključenu u veliku trgovinu drogom iz Južne Amerike u EU, navodi EUROPOL.

Kriminalna mreža, sa vođama koji su presretnuti u Dubaiju i Turskoj, organizovala je trgovinu više tona kokaina iz Južne Amerike u čitavu EU

- Ova završna operacija je kulminacija niza akcija protiv ove mreže koje su se odvijale tokom tri godine. Ova najnovija međunarodno koordinirana akcija povezana je sa nizom nacionalnih i međunarodnih istraga koje vode Belgija, Brazil, Hrvatska, Njemačka, Italija, Srbija i Turska. Akciju je koordinirala  Operativna radna grupa Evropola- dodaju u saopštenju.

Prema navodima EUROPOLA, međunarodno koordinisane akcije bile su usmjerene na kriminalnu mrežu, koja je orkestrirala trgovinu više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.

Balkanski gangsteri najveći snabdjevači Evrope kokainom

Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU preko pomorskih pošiljki koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili centre za rukovanje u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji da bi dalje distribuirali kokain širom Evrope.

image
- FOTO: EUROPOL

- Lideri organizacije za trgovinu drogom privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju. Odatle su upravljali kontrolnim i komandnim centrima kriminalne mreže. Istrage u ovoj mreži identifikovale su značajnu prijetnju; sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno raspoređuju kriminalne saradnike na lokacijama kako bi olakšali njihove velike operacije trgovine drogom. Međunarodna saradnja u sprovođenju zakona je stoga bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti - stav je EUROPOLA.

image
- FOTO: EUROPOL

Dodaju da su u avgustu 2023. godine, oficiri španske civilne garde presreli  brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva.

image
- FOTO: EUROPOL

- Obaveštajna analiza istorijskih podataka iz istraga šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada prethodno uvezla najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju preko ovog broda. Isti operativni metod pomogao je istražiteljima da identifikuju koordinatore i brokere koji potiču iz regiona Zapadnog Balkana. Operativna radna grupa ih je uspostavila kao mete visoke vrednosti zbog njihovog učešća u finansiranju i koordinaciji obe pošiljke. Oni su takođe povezani sa prethodnim presretanjem tone kokaina, zapijlenjenog u septembru 2020. na Kanarskim ostrvima. Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmjena informacija između zemalja, koju vodi Evropol, pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Njemačka i Srbija ciljale na iste osobe i njihove saradnike - navode u saopštenju.

Rezultati dana akcije 12. juna 2024:

-4 hapšenja u Španiji;

-7 pretresa kuća u Španiji;

-Zaplijena nakita i luksuznih satova, vatrenog oružja i municije, 109.000 evra u gotovini, kao i elektronske opreme i drugih materijalnih dokaza.

image
- FOTO: EUROPOL

Ukupni rezultati akcija usmjerenih na ovu kriminalnu mrežu:

-40 hapšenja (od kojih su 3 mete visoke vrednosti) u Brazilu, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Španiji i Turskoj;

-Zaplijenjeno oko 8 tona kokaina u Belgiji, Holandiji i Španiji;

-Zaplijena imovine uključujući 12,5 miliona eura i 3 miliona dolara u Brazilu i više od 50 miliona eura zamrznuto u Srbiji.

image
- FOTO: EUROPOL

Usklađene akcije isključuju kriminalnu mrežu:

EUROPOL dodaje da brojne akcije širom svijeta već su nanijele značajne udarce kriminalnoj mreži.

- Dana 11. maja 2023, srpske i holandske vlasti su zajedno našle na meti vođstva i distributivne infrastrukture kartela. Tokom operacije, vlasti su uhapsile 13 osumnjičenih i oduzele velike količine oružja i imovine procjenjene na oko 50 miliona eura. Tokom još jedne akcije u oktobru 2023. godine, hrvatski, njemački, španski i turski organi reda sproveli su zajedničku akciju protiv ovog kartela. Rezultati su uključivali 21 hapšenje u Hrvatskoj i Njemačkoj i velike zaplene droge, vatrenog oružja i likvidnosti. Mjesec dana kasnije, turske vlasti su u Istanbulu uhapsile jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog saradnika, oboje hrvatske državljane - preciziraju oni.

image
- FOTO: EUROPOL

Dodaju da su brazilske vlasti  ciljale brazilsku kriminalnu organizaciju koja je prevozila kokain u unutrašnjost od zemalja izvora do morskih luka u Brazilu i drugih logističkih čvorišta.

image
- FOTO: EUROPOL

- Zatim bi isporučivali pošiljke kokaina u Zapadnu Afriku, za dalje operacije isporuke koje koordiniraju evropske kriminalne mreže. Brazilska mreža je pružala različitim kriminalnim mrežama niz kriminalnih usluga, uključujući logistiku, i omogućavala aktivnosti pranja novca. Brazilske vlasti su u martu 2024. sprovele poslednju fazu istrage o pranju profita od trgovine drogom - navode iz EUROPOLA.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 02:10